Снимки: Reuters

Като част от нова програма в някои затвори в Москва бе въведен курс по йога. Целта му – да направи затворниците по-спокойни и по-здрави. И според властите, техните усилия се увенчали с успех. Ала нещата не седят така за един от сенаторите – Елена Мизурина.

За всичко е ясно, че тя е консервативна. Част от предложенията й са забрана на абортите, намаляване на разводите и утвърждаване на православното християнство в конституцията на Русия. И за никого не е изненада, когато появата на часове по йога в затворите започва силно да я притеснява.

Мизурина веднага подава оплакване и започва разследване, за да разбере, какво тази спортна активност причинява на затворниците. И докато индийци по цял свят обясняват как чрез йогата можеш да успокоиш душата си, то според експертите, работещи за сенаторката, упражненията предизвиквали агресивност у затворниците. И не само това – тя превръщала задържаните в хомосексуалисти.

"Ако част от затворниците заподозрат, че някой е гей, те ще откажат да приемат храна от ръцете му, което може да доведе до бунт“, обяснява изследването на Мизурина. А от руската прокуратура са стъписани, че трябва да отговарят на подобни „налудничави обвинения“.

Те застават твърдо зад решението си – йогата остава в затворите в Москва и ще се разпространи и в други учреждения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase