Снимка: БТА

Чарли Роули, британецът, чиято приятелка загина, след като бе отровена с нервнопаралитичното вещество Новичок през юли 2018 г., се е срещнал вчера с посланика на Русия в Обединеното кралство, съобщи в. "Сънди мирър", предаде Франс прес и БТА.

Според вестника, който публикува снимка от срещата, той е разговарял час и половина с Александър Яковенко.

"Исках да го попитам: "Защо вашата страна уби приятелката ми?", обясни той, цитиран от таблоида. "Но не бих казал, че получих отговор. Получих само руска пропаганда", добави Роули и окачестви като "абсурдни" обясненията, дадени му от Яковенко.

"Посланикът постоянно твърдеше, че веществото не е било произведен в Русия Новичок, защото ако е било произведено там, щяло да избие всички", заяви Роули. "Продължавам да мисля, че Русия е извършила атаката", добави той.

Трагедията с Роули и приятелката му Доун Стърджис се разигра на 30 юни 2018 г., когато двамата бяха намерени в критично състояние в град Еймсбъри. Те са били в контакт с веществото, което е било в намерен от Роули флакон от парфюм. И двамата бяха приети в болница, но Стърджис не оцеля.

По-рано същата година бе извършено нападението с Новичок срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в съседния град Солсбъри. Британското правителство хвърли вината за него на руските власти. Кремъл отрича да има нещо общо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase