Снимка: Reuters
"Хитлер не можеше да бъде спрян с мирни протести. Сталин  не можеше да бъде спрян с думи. Ислямска  държава не можеше да бъде победена с диалог!". Това каза в словото си пред Конгреса на САЩ генералният  секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той е във Вашингтон по случай честванията за 70-годишнината от създаването на Алианса, предава агенция Фокус.
 
"В един идеален свят, нямаше да има нужда да харчим никакви пари за отбрана, но не живеем в такъв", споделя той.
 
В речта си Столтенберг изтъкна важността на НАТО за запазването на мира в периода след Втората  световна война и посочи, че "от двете страни на Атлантическия океан се задават въпроси относно  заздравяването на партньорствата в Алианса."
 
Той на коментира и заплахата за НАТО от страна на Русия. По думите му са нужни реални стъпки за възпирането й и предположи, че дори и диалогът с Москва да се подобри, отношенията си остават трудни.
 
Столтенберг обясни, че държи на Договора за ядрените ракети със среден обсег, но отбеляза, че изтеглянето
на САЩ от него е в отговор на действията на Руската федерация и че Алиансът се готви за свят, в който споразумението не съществува. 
 
Секретарят отбеляза, че европейските съюзници и Канада, взети заедно, са увеличили своите бюджети до  41 милиарда и че до края на следващата година ще достигнат сумата от 100 милиарда долара. 
 
"Сега е време да преодолеем нашите различия, защото в бъдеще ще ни е нужен още по-голям съюз", завърши
Йенс Столтенберг.
 
НАТО е основана на 4 април 1949г. във Вашингтон от 12 страни - САЩ, Великобритания, Франция, Нидерландия, Белгия, Люксембург, Канада, Португалия, Италия, Норвегия, Дания и Исландия. Те създават съюз, чиято цел е да ги защити от военната заплаха в лицето  на Съветския съюз. В момента държавите- членки са общо 29 и очакват присъединяването на 30-тия си член - Македония.
 
В договора за създаването на  НАТО, съгласно известния член 5, "Страните се споразумяват. че въоръжено нападение  срещу един или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се счита за нападение срещу всички."
 
Клаузата е активирана само веднъж за всичките 70 години от съществуването на НАТО - след атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase