Снимка: Reuters, архив

Строго по партийни групи гласуваха българските евродепутати по резолюцията за състоянието на отношенията ЕС-Русия, приета днес от Европейския парламент.

Социалистите като един са против критичния тон на документа, изразяващ позицията на Европарламента. ГЕРБ и ДСБ са "за" с изключение на Владимир Уручев, който се въздържа. Четиримата евродепутати от ДПС, които са част от либералната парламентарна група, също са гласували в подкрепа на резолюцията, с която Европейският парламент обявява, че Русия повече не може да бъде стратегически партньор на Европа и призовава за ограничаване на сътрудничеството между Брюксел и Москва до няколко области от общ интерес като борбата с тероризма и организираната престъпност, стабилността в Близкия изток, киберсигурността и глобалното затопляне.

Така 9-ма българи са сред 402-мата евродепутати, подкрепили резолюцията: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Евай Майдел, Светослав Малинов, Асим Адемов, Неджми Али, Филиз Хюсменова, Илхан Кючук и Искра Михайлова.
Към Сергей Станишев, Георги Пирински, Петър Курумбашев и Момчил Неков от БСП се присъединява с гласа си и Ангел Джамбазки от ВМРО. Джамбазки, който членува в групата на консерваторите е един от малкото си съпартийци, който се разграничава от текста. Другият български консерватор Николай Бареков е сред въздържалите се. Емил Радев от ГЕРБ не е участвал в гласуването.

Според Сергей Станишев в еврорезолюцията нямало нищо ново и не се предлагали решения.

"Позицията на БСП и на българските евродепутати-социалисти винаги е била последователна – срещу европейските санкции, наложени на Русия. Не заради липса на европейска солидарност и единство, а защото виждаме, че те просто не постигат нужния ефект. Вместо това вредят най-вече на страни като България", добави Станишев.

Той коментира и позитивния вот на ГЕРБ като заяви, че "управляващите в България трябва да са наясно, че няма как единия ден да чертаем общи проекти за инвестиции в София, а на другия - да гласуваме документ за забрана за участие в нови големи проекти".

Депутатите от ГЕРБ не мотивираха своя избор, но по-голяма част от групата на ЕНП е гласувала по същия начин. Гласовете против идват главно от редиците на социалистите и комунистите.

Резолюцията на Европейския парламент настоява за прекратяване на практиката за даване на "златни" визи и паспорти на руски олигарси, за спиране на газопровода "Северен поток" 2 и за преценяване дали всички нови енергийни проекти отговарят на европейските приоритети. Призовава се за ограничаване финансирането на партиите от чужбина, засилване на борбата срещу хибридните атаки. Русия трябва да изпълни Минските споразумения и да се откаже от анексията на Крим, се казва още в документа, който оценява отношенията между ЕС и Руската федерация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase