Снимка: БТА

През първата седмица на март тесните пътечки на московския Рижки пазар за цветя се задръстват от купувачи. Не може да става и дума да се наруши традицията, пуснала здрави корени в Русия, където международният ден на правата на жените се приема много сериозно.

Още по темата
Работодатели се стичат на Рижкия пазар от четирите краища на руската столица, за да купят цветя за своите служителки - обичай, датиращ от съветската епоха. 8 март е официален празник в Русия и грижливо се спазва от населението. Въпреки това става дума повече за лалета и рози, отколкото за дебати за правата на жените, пише в свой анализ Франс прес.

За всеки официален празник 53-годишната Раиса Кетагурова идва в Москва от Северен Кавказ, за да продава цветя. Никой друг празник не е толкова печеливш, колкото 8 март, твърди тя.

Тогава продавачите на цветя могат да спечелят до "15 пъти" повече от обикновено. Нейните жълти мимози идват от Абхазия, проруски грузински сепаратистки регион, който де факто е под контрола на Москва, а лалетата са внос от Беларус.

"Много се радвам, че в Русия уважават жените", казва тя пред АФП. "Разбира се, мъжете печелят повече, но винаги е било така", добавя тя, уверявайки, че "времената са на път да се променят".

Едва виждаща се между лалетата на малката си сергия, Сайора Курбанова обяснява, че не обича 8 март, защото "трябва да работи без почивка". Младото 18-годишно момиче е дошла в Москва от Крим заедно с родителите си, преминавайки по огромния мост, построен миналата година по заповед на Владимир Путин, за да свърже украинския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., с останалата част на страната.

Семейството й започва да се подготвя за 8 март до три месеца по-рано, а този мост, който разгневи Киев и ЕС, улеснява значително задачата им. По-рано е трябвало да пътуват с ферибот, за да избегнат контролираната от Киев украинска територия, разказва БТА.

Преди 8 март цените на цветята могат да нараснат дотолкова, че властите се виждат принудени да обявят война на амбулантните търговци. Според Тарас Белозоров, говорител на търговския отдел в московското кметство, всяка година с приближаването на празника цената на цветята скача с "близо 20 на сто".
Московското кметство предупреди тази седмица, че 360 полицаи ще участват в акции срещу продавачите, които се настаняват на места, различни от тези, предвидени от властите. Открита е специална телефонна линия за подаване на сигнали за търговци, които надуват цените.

Поради студения климат само 30 на сто от продаваните в Русия цветя се отглеждат в страната. Останалото се внася от Еквадор и Холандия.

На Рижкия пазар най-добрите клиенти са работодателите и чиновниците, които купуват цветя с кашони за своите фирми и учреждения. 59-годишният Валерий Савелиев е купил букет с лалета за всяка от десетте служителки, които работят в неговото мебелно предприятие.

"Такава е традицията", обяснява той, макар да признава, че традицията от съветско време е остаряла. "Дали и в другите страни празнуват така 8 март?", пита с приятелска усмивка той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase