Снимка: Reuters

През 2018 година, 129 щатни служители и 465 агенти на чуждестранни разузнавателни служби били изловени от руските органи за сигурност. Това съобщи днес Владимир Путин пред колегията на Федералната служба за сигурност (ФСС), предаде ТАСС

Президентът на Русия заяви, че чуждестранните специални служби се опитват да повишат своята активност в Русия, като "по всички начини търсят достъп до сведения от политически, икономически, научен и технологичен характер". Но предвид колко много агенти са били заловени, Путин е горд с това, че през миналата година руското контраразузнаване е действало "резултатно и настъпателно".

Руският президент съобщи, че за периода от последните десет години броят на престъпленията с терористичен характер е намалял почти стократно. Преди десет години тези престъпления били 997, а днес - едва девет. Този напредък, разбира се, бил резултат от работата на специалните служби по осуетяване на действията на терористите.

Путин още заяви, че независимо от обтегнатите си отношения с някои държави, Русия е готова да сътрудничи с тях в борбата с тероризма.

Новата цел на органите за сигурност ще е да се справят с кибератаките, които само за 2018 година са били 17 хил. Путин отбеляза, че от 2014 г. насам броят на такива нападения постоянно расте и постави пред контраразузнавачите задачата да се готвят за по-нататъшното им увеличаване.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase