Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руските издания коментират посланието на руския президент Владимир Путин пред парламента.

В. "Комерсант" го определя като "послание към Конгреса" на САЩ. Документът съдържаше необикновен (дори в сравнение с предишното послание) милитаризъм и заплахи по адрес на Съединените щати, каквито Путин досега не си позволяваше, отбелязва вестникът.

Русия ще бъде принудена да създаде и разположи оръжия, които може да бъдат използвани не само срещу територии, откъдето ще идва пряка заплаха, но и срещу територии, където се намират центрове за вземане на решения да се използват ракети, застрашаващи федерацията, заяви вчера Путин.

Това бе "главният смисъл на посланието" - "всичко останало, кажи-речи, спря да съществува", коментира "Комерсант".

Още по темата

Казаното от руския президент "бе именно заплаха. Нямаше начин да се нарече другояче", подчертава изданието и обяснява: Путин "говореше така, че да го чуят".

"Колегите му не бяха заплашвани така дори от Никита Хрушчов" - съветски лидер от времето на студената война, пише всекидневникът, според който Путин "още никога не бе стигал толкова далеч".

НАТО отхвърля като недопустими заплахите на руския президент да насочи оръжия към ключови центрове на западния алианс, цитира печатът вчерашна реакция на пакта.

"Путин пак наплаши НАТО с посланието си към Федералното събрание", констатира онлайн изданието "НСН". "НАТО е възмутена от посланието на Путин", пише в заглавие "Газета", цитирана от БТА.

"Да не би да са си мислили, че ще си правим селфита с тях след разширяването на НАТО, излизането на САЩ от (договора за) ПРО, увеличаването на американския контингент в Европа и неспирната намеса на колективния Запад във вътрешните работи на суверенни държави", се казва в публикация в социалните мрежи на Мария Захарова, говорителката на руската дипломация, цитирана от "РКБ".

"Росийская газета" изброява нови руски оръжейни системи, споменати в посланието на Путин - хиперзвуковата планираща бойна глава "Авангард", подводния дрон "Посейдон", междуконтиненталната балистична ракета "Сармат", лазерния комплекс "Пересвет", хиперзвуковите ракети "Кинжал" и "Циркон".

Създаваната от САЩ противоракетна отбрана е безсилна срещу "Авангард", "Посейдон" ще "обезцени" всички усилия на Щатите в тази посока, а "Сармат" може да преодолява "всякакви съвременни и перспективни системи за ПРО", твърдят военни експерти на московския официоз.

Няколко ракети "Циркон" могат за 5 минути да ликвидират изцяло "мозъчните центрове" на САЩ, които управляват ракетните системи, уверява руски аналитик пред електронния вестник "Ура".

Според експерт на сайта "ФАН" Русия може да произвежда нови хиперзвукови аеробалистични ракети, "възраждайки на ново технологическо равнище" базата и технологиите, останали от Съветския съюз. Ако модернизираните комплекси бъдат разположени примерно на полуостров Чукотка, в обхвата им според него ще попадне "половината територия на САЩ, включително цялото тихоокеанско крайбрежие с най-гъстонаселените и технологически развити райони като Калифорния и Лос Анджелис".

"Ведомости" разглежда друг аспект от посланието на Путин - натиска върху бизнеса в Русия, станал според вестника вечна тема на обръщенията му към парламента.

Президентът прие предложение на руски делови сдружения и на Агенцията за стратегически инициативи за това данните за натиск върху бизнеса да бъдат огласявани чрез дигитална платформа с оглед въпросът да се разглежда по същество. Според бизнес омбудсмана Борис Титов Путин изпраща поредния твърд сигнал към правоохранителите в Русия, където до съд стигат едва 15 на сто от делата срещу бизнесмени, близо 5 на сто се прекратяват, временно се спират над 30 процента, а останалите увисват.

Въпреки президентските изявления в Русия продължават да арестуват и да хвърлят предприемачи в затвора, констатира Яна Яковлева от неправителствената организация "Бизнес солидарност". Според нея думите на Путин са формалност и с никакви конкретни поправки не може да се промени ужасът, в който се е превърнала руската правоохранителна система.

"Прозвуча ритуалната формулировка, че трябва да се отслаби натискът върху бизнеса, но тези думи не са придружени с конкретни стъпки", допълва политологът Николай Петров.

В посланието си Путин настоя в съкратени срокове да се подобри качеството на живота на хората в Русия, изтъква "Известия".

Помощите за гледане на деца инвалиди ще нараснат двойно, държавата ще субсидира ипотечните лихви за семейства с деца през цялото време, докато погасят кредита, до края на 2021 г. ще бъдат създадени 270 хил. нови места в яслите, а на пенсионерите ще бъдат начислени несправедливо орязаните доплащания. Това са само част от задачите, които постави Владимир Путин, отбелязва вестникът.

Според първия вицепремиер Антон Силуанов за изпълнение на президентските директиви ще са необходими допълнителни разходи от бюджета в размер на 100-120 млрд. рубли годишно. Същевременно държавният глава назова и хората, които ще носят отговорност, ако гражданите не усетят промени, посочват експерти на "Известия".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase