Снимки: Reuters

Макар че дълго време полагаше големи усилия да "убива на място" всеки, решил да застане редом до редиците на Ислямска държава, Русия вече се опитва да върне децата, а и понякога жените на джихадистите обратно в страната. Тя е една от държавите с най-много граждани в редиците на групировката.

Още по темата

След като "Халифата" се срина, войниците на ИДИЛ са притиснати в последната си крепост в Източна Сирия, много страни се замислиха за това, трябва или не да се опитат да помогнат на гражданите си, които по някакъв начин са се заблудили и са попаднали на сирийска земя. Първите масови завръщания, Москва огранизира преди малко повече от година.

Последният самолет, който трябваше да прибере децата у дома, излетя в началото на февруари. На него се качиха 27 деца, чиито майки са в затворите на Ирак заради членството си в Ислямска държава.

За децата е истински шок. Те са на възраст между 4 и 12 години и са израснали далеч от студовете, които сковават руската столица. На родна зема ги очаква серия от медицински прегледи, след които ще бъдат предадени на техните близки - чичовци, лели, дядовци и баби, повечето от руски кавказки републики с предимно мюсюлманско население.

"Те ходят на училище и детска градина. Доброволци работят и разговарят с тях за преживяното, обясняват им как са били подлагани на психологическа обработка", разказва Хеда Саратова, съветничка на чеченския ръководител Рамзан Кадиров, в руския център, организиращ връщането на семейства на джихадисти.

Пълни данни за броя на завърналите се няма. Според Саратова, в Русия са пристигнали близо 200 жени и деца. 1400 малчугани все още нямат възможност да заминат. С организацията за тяхното най-скорошно прибиране е натоварен авторитарният лидер Рамзан Кадиров. Задачата му е поставена лично от Владимир Путин.

"Жените и децата трябва да бъдат върнати в Русия, а от виновните да се търси отговорност според руския закон. Децата са невинни. Никой не ги е питал къде искат да бъдат родени", заяви през декември Кадиров чрез месинджъра Телеграм.

С военната си намеса в Сирия през септември 2015 г. Владимир Путин очерта курса: джихадистите да се "унищожават" на място, за да "не чакаме, докато дойдат у нас".

Десетки разкаяли се бойци на ИДИЛ обаче успели да се върнат в Русия през последните години, сочат данни на властите - някои обаче излежават ефективни присъди въпреки плахите опити за реинтегриране в руското общество.

Бившите джихадистки съпруги също не се прибират безпроблемно по родните краища, тъй като руското законодателство определя всяка подкрепа за ИД като престъпление и я наказва с дългогодишно лишаване от свобода.

"На много от тях е обещана някаква амнистия, но всъщност не става така. Стига се до съдебни процеси - кога изцяло скалъпени, кога истински", обяснява Григорий Шведов.

Миналата година двама дагестанци, завърнали се от Сирия, получиха осемгодишни присъди, но убедиха магистратите да отсрочат изпълнението им заради малките деца в семействата.

А децата, спасени от "халифата" на ИД, предстои да извървят дълъг и труден път, за да се приспособят отново към живота в Русия - страна, почти непозната за тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase