Снимка: БТА

Венецуелският президент Николас Мадуро покани специалния пратеник на САЩ Елиът Ейбрамс да дойде във Венецуела. Той направи това в интервю от вчера за Асошиейтед прес.

Макар и да разкритикува конфронтационната позиция на президента на САЩ Доналд Тръмп към социалистическото му правителство, Мадуро заяви, че се надява да се срещне с Тръмп, за да уредят безизходицата след признаването от Вашингтон на опонента му Хуан Гуайдо за законен лидер на Венецуела.

Още по темата

Освен това Мадуро заяви, че венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса е имал конфиденциални срещи с Ейбрамс в Ню Йорк. Втората от тях по думите му се състояла четири дни след като Ейбрамс каза, че времето за диалог с правителството на Мадуро отдавна е отминало, предаде БТА.

Мадуро добави, че няма да се откаже от властта, и определи стоящата на границата с Колумбия хуманитарна помощ от САЩ като просто "трохи" на фона на замразените от американското правителство активи на Венецуела за милиарди долари.

В същото време руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви снощи пред репортери, че Москва "е силно обезпокоена, че някои горещи глави може да обмислят военни действия срещу Венецуела", предаде Асошиейтед прес.

В изказването си Небензя определи подобен вариант като "много лош развой на събитията".
Той добави, че дори тези латиноамерикански страни, които подкрепят венецуелската опозиция, "са категорично против всякакви военни действия и интервенция във Венецуела".

Небензя заяви, че хуманитарната помощ за страдащите венецуелци, която се транспортира към границите на Венецуела, се използва "като средство в политическата игра". Той добави, че това е провокация, която може "да доведе до нещо много по-лошо".

Небензя каза, че социлистическото правителство на президента Николас Мадуро винаги може да се обърне за хуманитарна помощ към ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase