Снимка: БТА

Самопровъзгласилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо каза, че е готов да разреши, ако е необходимо, американска военна интервенция, за да принуди държавния глава Николас Мадуро да се оттегли от властта и да сложи край на хуманитарната криза в страната, предаде Франс прес. Това изявление Гуайдо направи в интервю за френската агенция.

"Ще направим всичко, което е необходимо, всичко, което ние трябва да направим, за да спасим човешки животи, за да престанат децата да измират", каза Гуайдо, признат за временен президент на Венецуела от около 40 страни, начело със САЩ.

Още по темата

"Ще направим всичко, което е възможно. Това е един очевидно полемичен въпрос, но използвайки нашия суверенитет, упражнявайки нашите прерогативи, ние ще направим необходимото", каза Гуайдо в отговор на въпрос дали ще използва законовите компетенции, които има в качеството си на председател на парламента и временен президент, за да разреши евентуална чужда интервенция.

"Тук във Венецуела всеки ден, който минава, се брои в човешки животи", допълни той, цитиран от БТА.Сериозната икономическа криза, обхванала страната, доведе до недостиг на храна и на медикаменти. Над 2 милиона души напуснаха Венецуела от 2015 г., според данни на ООН.

В интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" Гуайдо заяви, че Русия или Китай рано или късно ще се откажат от поддържането на президента Мадуро, предаде ТАСС.

"Лично аз не вярвам, че Русия и Китай са на страната на Мадуро. Те просто защитават своите инвестиции във Венецуела. Но постепенно те ще започнат да разбират, че Мадуро не може да им предложи стабилност, нито гаранции", каза Гуайдо.

Той не изключи възможността, че за смяна на съществуващия режим, ще се наложи чужда интервенция.
"Важно е да се помни, че диктаторът доброволно не може да предаде властта, след като е присвоил за себе си конституцията и е управлявал страната с помощта на заплахи и обещания.

Понякога е нужно да се окаже адекватен натиск, за да си отиде той", каза Гуайдо. "Военна операция би могла да бъде най-ефективната форма на натиск, но не на това се надяваме", допълни той.

Коментари Напиши коментар

143

Анонимен

преди 2 месеца

A защо Дзукабъъг не пусне снимки във Фейсбук с празните магазини във Венецуела в които няма нищо, да видим в всички, че в магазините няма нищо?

142

ПРАВОЗАЩИТНИК

преди 3 месеца

...А, ТАРИКАТ-ШМЕНТАК?

141

ПРАВОЗАЩИТНИК

преди 3 месеца

Не му обръщайте внимание. Един ГНОМ по-долу и от яд, че никога не може да е трол, писал ГНОМСКО-ГУЙНОНСКИ ПРОСТОТИИ! Явно е лапал нещо опикано, но е било от неговите местни гноми - той не знае даже къде е Венецуела, и не е разбрал, че неговите събратя- гноми от Венецуела избягват опиканото ... те са се хванали за ГУЙНОТО. НАЛИ ФАШКИЯ ПРИ ФАШКИЯТА ОТИВА, А, ТАРИКАТ-***?