Снимка: архив, Reuters

Шведски военни експерти заявиха, че Русия се готви за голяма война, пише в. "Комерсант".

Агенцията за отбранителни изследвания към шведското министерство на отбраната анализира маневрите, проведени от руските войски през последните десет години и стигна до извода, че Руската федерация се готви да води мащабни войни. Според аналитиците по-рано Москва е насочвала усилия към ограничени конфликти.

Значение има не броят на участниците в ученията, а начинът, по който те решават поставените задачи, отбелязват шведските учени. Според тях Русия се готви да води продължителни войни, например срещу Китай или НАТО.

Докладът им се базира на открити данни, главно от руското министерство на отбраната. Те сочат, че мащабите на руските военни учения са се увеличили от 2009 г. Прави впечатление, че след 2013 г. подразделенията все по-често действат на терен, се казва в документа.

През 2018 година министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу информира, че руските военни ще организират големи маневри на всеки пет години. Междувременно в страната течеше учението "Восток-2018" с участието на руски, китайски и монголски военни. Това бяха най-големите маневри в страната след 1981 г. В тях бяха заети 297 000 военнослужещи, над хиляда самолети, хеликоптери и дронове, към 36 000 танка, бронирани коли и друга техника, около 80 кораба и други плавателни съдове, напомня "Комерсант".

Държавният департамент се усъмни, че руският "Посейдон" е опасен за САЩ, пише в. "Известия".

Американският заместник-държавен секретар за контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън заяви, че се съмнява в данните, според които руската многоцелева океанска система "Посейдон" представлява сериозна заплаха за САЩ, пояснява руският ежедневник. Томпсън е говорила пред журналисти на брифинг вчера.

"Сблъскваме се с цяла серия заплахи и от страна на Русия, и от страна на други държави. Не бива да забравяме, че имаме най-силната армия в света - така е било преди, така е сега и така ще остане занапред", цитира изявлението й руското издание.

Томпсън заявила, че "няма особено доверие на руската пропаганда и вярва изцяло на американските военни".

Дроновете "Посейдон", които предстои да се монтират на атомни подводници, са част от руската т. нар. океанска многоцелева система. През май бе оповестено, че те ще могат да носят ядрена бойна част с мощност до 2 мегатона. Проектът е включен в руската държавна програма по въоръженията за периода от 2018 до 2027 г., пише БТА.

Според чуждестранни медии "Посейдон" вече е предизвикал сериозно безпокойство сред военните експерти в САЩ. Бившият старши съветник в Държавния департамент Кристиан Уитън например нарича руския дрон разрушителна "машина на Страшния съд" и смята, че тя може да унищожи големи градове в Съединените щати, добавя "Известия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase