Снимка: БТА

В над 10 руски града бяха организирани протестни митинги срещу плановете на властите по сметосъбирането, които предвиждат боклуците на столицата Москва да бъдат извозвани в по-бедни и често в екологично запазени северни райони на страната, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрациите по места събраха между няколко десетки и 1000 участници в региони от Северозападна Русия до Сибир. Най-големите митинги се състояха в Архангелска област, на Бяло море. Именно там се предвижда да бъде депонирана сметта на Москва.

Над 1000 души участваха в протеста в областния център Архангелск въпреки суровия студ от минус 21 градуса. Те носеха плакати "Не искаме боклуците на Москва" и "Крайморието не е бунище", визирайки района край Бяло море.

Би Би Си съобщи, че протестите на много места са насочени и срещу започналата цялостна реформа на сметосъбирането и сметообработването в страната, според която във всяка област трябва да се появи по един оператор за извозването и преработката на твърдите комунални отпадъци, по своевременното извеждане на сметта от градските бунища и по тяхното поддържане. Руснаците освен това за първи път ще трябва да плащат отделно такса смет, която, според местни чиновници, ще бъде около 120-130 рубли на човек (около два долара).

На много места протестите са били свързани най-вече с това, че в местата, където реформата е започнала, таксата се събира, а сметта не се извозва. Такива са били демонстрациите в Новосибирск, Красноярск, Нижни Новгород, Омск, Ярославъл и другаде.

Недоволни от новата система и от плановете за замърсяването на Севера са поискали да организират протестна акция и на Пушкинския площад в Москва, но властите не са разрешили с аргумента, че оттам започват много туристически маршрути из столицата. Първите протестни акции в руската столица са започнали още миналата зима в някои столични предградия, когато няколко деца били хоспитализирани заради отравяния, свързани с препълнянето и лошата поддръжка на крайградските сметища.

Природозащитници наричат плановете за прехвърляне на отпадъците на Москва на Север "неморални" и призовават властите вместо това да инвестират в разделното им събиране и в операции по рециклиране.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase