Снимка: Reuters

Русия смята за възможно Турция и Сирия да се договорят за гарантирането на сигурността по общата си граница след изтеглянето на САЩ. Това заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров на обща пресконференция с казахстанския си колега Бейбут Атамкулов, предаде ТАСС.

Още по темата

"Проблемът със сигурността на сирийско-турската граница се породи преди всичко заради решението на САЩ да изтеглят от тези региони лоялните към тях подразделения, специалните си сили, своите военни съветници", каза Лавров. Той добави, че подобна ситуация безусловно изисква незабавни стъпки, за да не се допусне вакуум.

"Смятаме за напълно възможно Турция и Сирия да използват за тази цел споразумението от Адана между тях от 1998 г.", каза руският министър. "Както разбирам, преди дни сирийското правителство е направило изявление, в което говори за готовност да се работи на основата на това споразумение, за да бъде гарантиран режимът на сигурност по границата", заяви той.

На пресконференцията с казахстанския си колега Лавров добави, че Русия е готова да помогне да се затвърди доверието и взаимното разбирателство в Централна Азия.

"Приветствахме положителната динамика в отношенията между страните от Централна Азия, предприетите от тях стъпки за укрепване на доверието и взаимното разбирателство и за уреждане на натрупалите се въпроси", каза Лавров. "Разглеждаме подобни усилия като важен фактор за гарантирането на регионалната сигурност. Днес подчертахме готовността на Русия да съдейства активно за тези усилия", добави той.

Атамкулов каза, че отношенията между Русия и Казахстан имат голям потенциал за развитие.
"Уверено мога да заявя, че проверените във времето отношения между Казахстан и Русия имат значителен потенциал за по-нататъшно развитие, затова предстои много съвместна работа", каза Атамкулов. "Между страните ни има интензивен политически диалог, изградени са дълбоки икономически отношения, ефективно се развива сътрудничеството във всички сфери. Между нас практически няма въпроси, които да не биха могли да намерят решение на основата на конструктивен диалог", допълни той.

Атамкулов съобщи, че е обсъдил с Лавров резултатите от работата на Казахстан в Съвета за сигурност на ООН и аспектите на двустранните отношения. "Ключови теми бяха въпросите от търговско-икономическото, инвестиционното, транспортно-транзитното, горивно-енергетическото и военно-техническото сътрудничество. Разгледахме въпроса за взаимодействието в комплекса Байконур, превърнал се в ярък пример за стратегическо партньорство между Казахстан и Русия", каза министърът.

Той подчерта, че казахстанското ръководство е поставило на министерството му задачата да активизира икономическата компонента в двустранните отношения.
Атамкулов добави, че е поканил Лавров да посети Астана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase