Снимка: Reuters

Русия си запазва правото да предприеме ответни мерки във връзка с решението на Европейския съюз да наложи санкции на руски граждани заради случая "Скрипал", предаде ТАСС, като се позова на информации от външното министерство на страната.

Още по темата
"Предявяването на обвинения срещу Русия и наши граждани по делото "Скрипал" не издържа на критики", заяви руското външно министерството в разпространен коментар.

"Запазваме си правото на ответни мерки по отношение на тези неприятелски действия", каза ведомството.

Както Dnes.bg вече съобщи, 8 души и научен център попаднаха в забранителния списък за пътуване и достъп до европейските банки в първите по рода си санкции за използване на химическо оръжие, наложени от ЕС.

Става дума за разузнавачи от руската военна разведка, виновни за отравянето на бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му, както и за сирийски граждани, за които е доказана връзка в разработването на химическо оръжие, използвано срещу мирно население в Сирия.

Външните министри на ЕС решиха да бъдат отказани визи и достъп до европейските банки на шефа на руското военно разузнаване (ГРУ) Игор Костюков и на първия му заместник Владимир Алексеев, за които се смята, че са водили операцията срещу Скрипал, както и на двамата изпълнители Анатолий Чепига и Александър Мишкин.

Освен че няма да могат да пътуват до ЕС, евентуални техни депозити в европейски банки ще бъдат замразени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase