Снимка: pixabay

Експертите от списание The National Interest съпоставили характеристиките на руските атомни подводници от четвърто поколение по проект "Ясен" и техните американски противници многоцелевите от типа "Вирджиния". Според тях с разпадането на СССР и изчезването на съветския флот САЩ получиха "морско превъзходство" за години напред, на което сега хвърлят предизвикателство подводниците от проект "Ясен", които са смъртоносни.

От технологична гледна точка флагманите на флотовете на двете страни са многоцелевите К-560 "Северодвинск" и подводниците от типа Virginia серии Block III. Подводницата "Северодвинск" е по-бавна от американския си опонент, но се потапя по-дълбоко, като пределната й дълбочина достига 488 метра.

“Двете страни са добре съпоставими по въоръжението, отчитайки , че "Северодвинск" притежава противокорабни ракети от комплекса "Club-S" (Калибър), които позволяват на руската подводница бързо да реагира на действията на вражеските съдове, въоръжени с малогабаритни торпеда" – отбелязват анализаторите.

Подводниците от клас "Вирджиния" са по-тихи и имат по-добри хидролокационни системи. В полза на руската подводница говори нейната бърза реакция – К-560 по-бързо реагира на появата на внезапна цел с помощта на крилатите ракети.

След края на Студената война САЩ обаче подцениха модернизирането на подводния си флот. След терористичните атаки от 11 септември 2001 г. ситуацията още повече се усложни и безусловното преимущество над Русия вече го няма, пише в. "Труд". Експертите считат, че американците са загубили превъзходство и в “битката” под водата руснаците водят с 1:0.

Руската "Акула" е най-голямата, може да унищожи половината земно кълбо

Най-голямата подводница в света е руска по проект 941 клас “Акула”. Размерите са гигантски: дължина – 173 м., широчина – 23 м., водоизместимост – максимум 48 000 тона. Максималната дълбочина на потапяне е 500 м., екипажът е 150 души (от тях 50 офицери), автономното плаване – от 90 до 120 дни.

Всяка подводница е въоръжена с 20 междуконтинентални балистични ракети с общо над 200 ядрени бойни глави с боен радиус 10 000 км. Разполага и с ядрени торпеда. Подводницата се задвижва от два атомни реактора и две газови турбини.

Предвид региона, в който оперира, "Тайфун" има приспособления на ледоразбивач и разбива лед с дебелина над 2 м. На подводницата има всякакви екстри – има спортен салон, сауна, басейн, кът за домашни любимци.

Подводниците могат да изстрелват ракетите си и от пристан, а през Студената война са оперирали във водите на Северния Атлантик. Така ракетите изминават най-краткия път през Арктика до САЩ. Според военни специалисти една подводница е способна да унищожи живота на половината земно кълбо.

"Борей" паникьоса Ню Йорк

Със своето въоръжение атомната подводница “Борей” преодолява всяка ПРО.

Атомните подводници "Борей" с помощта на ракетното си въоръжение могат да "преодолеят" всяка система за ПРО, смятат и западните експерти.

Подводните кръстосвачи със стратегическо предназначение от проекта 955 "Борей" са въоръжени с междуконтинентални балистични ракети “Булава”. "Тези ракети са достоен отговор на всяка система за ПРО, където и да е разположена тя. В който и да е океан, ако се опитат да ни покрият, "Борей" ще преодолее тази отбрана", е мнението на руски генерал.

Подводницата може да превозва на борда си "смъртоносен товар" от 16 броя балистични ракети "Булава". Един подобен снаряд съдържа около десет ядрени блока с мощност около 150 килотона и може да нанесе удар по цел, която се намира на 9 000 километра от точката на изстрелването. Така Америка става лесна мишена на тази подводница.

"Борей" е способна да нанася удари без да издава местонахождението си. Едно от големите й предимства и постижения е ниската й шумност. През юли 2012 г. руската подводница "Борей" се появи на един километър от Манхатън и Статуята на Свободата и вся паника не само в Пентагона. Всички американци без изключение бяха шокирани как ги е доближила.

"Кронщад" е почти невидима

Подводницата ще бъде на разположение на руските военноморски сили. Тя се казва "Кронщад". Това е втората подводница от типа "Лада". Тези подводници се отличават с много ниски равнища на шумност и и високо равнище на автоматизация.

Първата вече извършва изпитания, които да усъвършенстват бойните съдове. Подводницата има 10 установки за вертикално изстрелване на крилати ракети. Тя е снабдена с ново противохидролокационно покритие. Така, благодарение на своите маневреност ибезшумност, подводницата е на практика невидим потенциален противник.

Тя е въоръжена с крилати ракети "Калибър". Предстои подводницата да премине през ходови и държавни изпитания. Вече се работи по следващата подводница от този тип. Тя трябва да излезе след няколко години. Работните дейности са напреднали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase