Снимка: архив, Reuters

В Сърбия е арестуван 21-годишен уахабит, заподозрян в подготовката на атентат срещу руския президент Владимир Путин по време на посещението му в Белград на 17 януари, пише сръбското издание „Правда“.

Полицейски патрул спрял Армин Алибашич на улицата в квартал „Поток“ на град Нови пазар заради подозрителната граница, която носел. В нея била открита пушка с оптичен мерник.

Веднага след това е бил извършен обиск в жилището на арестувания. Там бил открит цял оръжеен арсенал и оборудване за изготвяне на бомба, включително химикали и компоненти за детонатор. Освен това младият мъж е държал у дома си знаме на терористичната групировка „Ислямска държава“, както и агитационни материали и литература на същата организация.

Още по темата

Проверка на контактите на Алибашич установила, че той подготвял акцията си за 17 януари – датата на посещението на руския лидер в Белград. В материала на сръбското издание се посочва, че „Путин е мишена на терористите заради войната, която Русия обяви на Ислямска държава“ и затова бомбата е щяла да бъде активирана точно на 17 януари.

Информацията обаче не само че не беше официално потвърдена, но и малко по-късно Sputnik Србиjа предаде, позовавайки се на високопоставен източник от сръбските спецслужби, че задържането на Армин Алибашич няма никакво отношение към предстоящото посещение на Путин в Белград.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase