Снимка: pixabay

Темпът на нарастване на руската икономика се е увеличил през миналата година, а инфлацията остава ниска, съобщава Световната банка в своя Световен икономически доклад за 2019 година.

"Въпреки че икономическите санкции се затегнаха, Русия има сравнително ниска и стабилна инфлация и увеличено производство на петрол. В резултат на силната вътрешна активност руската икономика се разраства с темп от 1,6% през 2018", се казва в доклада.

Световната банка посочи, че Русия и други износители на петрол "поддържат стабилен растеж през 2018 г., подкрепен от повишаването на цените на петрола".

В Русия "растежът е бил устойчив, подкрепен от частното потребление и износа", казаха от банката, като прогнозира краткосрочно забавяне до 1.5%.

През 2020 и 2021 г. банката очаква увеличение на темповете на растеж на БВП на Русия до 1,8%.

Главният икономист на Международния валутен фонд Морис Обстфелд заяви, че положителното въздействие на покачващите се световни цени на петрола ще надхвърлят отрицателния ефект от санкциите на Вашингтон върху руската икономика.

Целта на Русия да намали бедността до 6,6% през 2024 г. може да бъде постигната, дори и при скромни прогнози за растеж. Водени от възстановяването на реалните заплати и разполагаемите доходи на фона на ниската инфлация, броят на бедните хора е намалял с 1,1 милиона през първата половина на 2018 г. Равнището на бедност в Русия обаче, остава над 13%.

Здрава макроикономическа рамка с относително високи нива на международни резерви (461 млрд. Долара), ниски нива на външния дълг (около 29% от БВП) и удобно покритие на вноса (15,9 месеца), позиционират Русия добре, за да поеме външните сакнции.

Поддържането на стабилност ще изисква високо ниво на умения за управление на все по-несигурната външна среда и мобилизиране на допълнителни приходи.

Удвояването на растежа на икономиката ще изисква освен разширяване на работната сила чрез по-висока пенсионна възраст, осъществяването на реформи, които увеличават миграцията и стимулират инвестициите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase