Снимка: архив, Reuters

В Русия от днес влиза в сила закон, забраняващ производството и продажбата на "сух алкохол", информира ТАСС.

Сухият алкохол или алкохол на прах е прахообразно вещество, което може да се използва за получаване на алкохолни напитки при разреждането му с вода или като вкусова добавка за коктейли.

Той е патентован за първи път в края на 1966 г. в Япония от компанията Sato Food Industries. Подобен патент е издаден през 1974 г. и в САЩ на корпорацията General Foods.

Алкохолът на прах се получава чрез капсулиране на молекулярно равнище на малки частици алкохол чрез производни на скорбялата. В резултат се образува сухо вещество във вид на пудра, което при добавяне на вода отново става напитка.

Обикновено се търгува в пакетчета с тегло около 30 грама, които се разтварят в чаша вода. При добавяне на вода към сухото вещество могат да се получат алкохолни напитки с характеристика на водка, ром, различни коктейли.

В момента единственият пазар, където сухият алкохол е напълно легализиран, е Япония. Там той е приравнен с обикновения алкохол и продажбите му се равняват на около 1 процент от общите. В някои страни алкохолът на прах е забраняван на регионално равнище, тъй като въздействието му върху човешкия организъм не е напълно проучено. В Германия и САЩ той се разпространява по интернет благодарение на "вратичка" в законодателството, където под алкохол се разбира единствено течност, пише БТА.

Руската служба за защита на потребителите Роспотребнадзор заяви през 2015 година, че сухият алкохол потенциално може да се окаже опасен за здравето на хората. Най-голямата опасност е в чаша вода да бъде разтворено не само едно, а няколко прахчета, при което получената напитка може да доведе до алкохолно натравяне и изгаряния. Има опасност и при употребата му в сух вид, чрез вдишване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase