Снимка: архив, Reuters

Русия разработва за нуждите на военноморските си сили нова крилата ракета "Калибър-М" с обсег от над 4500 км, предаде ТАСС, като цитира източник от военнопромишления комплекс.

Според неназования източник създаването на ракетата е на научноизследователски етап и е финансирано от министерството на отбраната.

По думите му разработването на "Калибър М" е част от държавната програма за превъоръжаване до 2027 г. и ракетата трябва да бъде предадена на бойния флот до края на действието на тази програма.

Новата крилата ракета с корабно базиране ще се различава по далекобойност и габарити от предишната версия на "Калибър", която е на въоръжение. Тя ще бъде "значително по-голяма, а теглото на бойната й част ще се доближава до един тон", каза източникът.

Тя ще бъде разполагана на фрегати и други надводни кораби, както и на атомни подводници.

"Калибър М" е предназначена за унищожаването на сухоземни мишени и може да носи както конвенционален, така и ядрен боен заряд, допълни източникът.

Според някои данни настоящите ракети "Калибър" са с обхват около 2000 км и могат да носят до 500 кг боен заряд. Такива ракети бяха използвани от руските ВМС за обстрел по цели в Сирия, припомни ТАСС, цитирана от БТА.

ДПА отбеляза, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, подписан между САЩ и СССР през 1987 г., не забранява притежаването на такива ракети с морско базиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase