Снимка: Reuters

Русия не желае да започва оръжейна надпревара, а само се стреми към запазване на баланса в сферата на въоръженията, заяви президентът на Русия Владимир Путин на традиционната си годишна пресконференция, предаде ТАСС.

"Като цяло в стратегическия баланс това е само елемент за възпиране и изравняване на паритетите. Това е запазване на паритета, нищо повече", подчерта държавният глава, говорейки за най-новите руски системи за противоракетна отбрана.

Предполага се, че човечеството притежава "достатъчно здрав разум и инстинкт за самосъхранение", за да не допусне нова световна война, заяви Путин.

Все пак президентът изрази съжаление, че нараства тенденцията да се подценява рискът от ядрен конфликт.

Още по темата

"Това изглежда като нещо невъзможно или най-малкото се омаловажава. Но ако, не дай Боже, се случи, може да предизвика гибелта на цялата цивилизация, а може би и на цялата планета", каза руският лидер, цитиран от БТА.

Владимир Путин предупреди, че има тенденция да се понижава прагът за използване на ядрени оръжия и това може да доведе до глобална катастрофа.

"Става дума за идеите да бъдат създадени ядрени заряди с малка мощност, а това вече не е глобална, а тактическа употреба - аналитиците на Запад огласяват вече такива "идейки", че няма нищо страшно, че може и да се употреби" това оръжие, обясни той.

Путин приветства решението на американския си колега Доналд Тръмп да изтегли войските на САЩ от Сирия. Той определи този ход като правилен. Не виждам признаци за изтегляне на американските сили, каза в същото време той. Путин отново изложи руския аргумент, че военното присъствие на САЩ в Сирия е незаконно, тъй като не е разрешено от Съвета за сигурност на ООН или от сирийското правителство.

Предстои да видим дали Съединените щати ще изпълнят своя план, отбеляза Путин и припомни, че Вашингтон нееднократно е обещавал да изтегли своя контингент от Афганистан, а той остава в тази страна вече 17 години. Руският президент се съгласи с оценката на американския си колега, че групировката "Ислямска държава" като цяло е победена в Сирия. Вчера Тръмп обяви, че ИД е победена в Сирия и с това единствената цел на присъствието на американските войски в тази страна е била изпълнена, отбелязва Ройтерс.

Путин предупреди за опасност терористите да се прехвърлят от Сирия в други страни в съседни региони, например в Афганистан. Това е голяма опасност за всички нас, подчерта той. Путин обяви, че Русия ще укрепи своята база в Таджикистан, докато ситуацията в Афганистан не бъде регулирана.

По думите на Путин с "провокацията" си в Керченския проток украинският президент Петро Порошенко е целял да повиши предизборно своя рейтинг за сметка на държавните интереси.

„Украинските военнослужещи са били изпратени към руските граници, разчитайки, че те ще загинат“, заяви Путин.

"Провокацията цели да изостри ситуацията. Ясно е защо е нужно това на нашите украински партньори. Там предстоят избори. Трябва да се изострят нещата, за да се вдигне рейтингът на един от претендентите за президентския пост. Имам предвид действащия президент. Това е лошо. Лошо е и за неговия народ, и за неговата държава", каза Путин.

"В този смисъл той е изпълнил задачата си, обаче за сметка на интересите на страната", подчерта руският президент.

Съдбата на украинските моряци, задържани при инцидента, ще се решава след приключване на наказателното дело по случая, добави той и предупреди, че продължаващите опити на украинската власт да реши със сила политическите проблеми на Донбас са обречени на провал.

Обвиненията в шпионаж, отправяни от Запада към Русия, и по-специално във връзка с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания, са претекст, за да бъде "задържано развитието" на федерацията, заяви още Путин. Ако не беше Скрипал, щяха да измислят още нещо. Целта е проста: да бъде задържано развитието на Русия като евентуален конкурент, каза руският лидер. "Това е политизиран русофобски подход", уточни той.

Руската гражданка Мария Бутина, арестувана в САЩ, не е изпълнявала никакви задачи, възложени от руската държава. "Отговорно го заявявам, каквото и да разправя тя под заплаха да лежи 12-15 години", заяви Путин. По-рано този месец Бутина се призна за виновна пред американски съд по споразумение с прокуратурата с цел да облекчи присъдата си. Тя прие обвинението, че е работила заедно с високопоставен руски служител с цел да се внедри във влиятелната американска Национална асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие, чрез която да установи контакти с консервативни активисти и политици като агент на Москва.

Владимир Путин изключи възможността Русия да арестува чуждестранни граждани в отговор на арестите на руски граждани в чужбина. „Ако някой нарушава руските закони, независимо от етническата му и държавна принадлежност, ще реагираме на това. Няма да хващаме невиновни за нищо хора, само за да ги разменим срещу някого", поясни президентът на федерацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase