Снимкa: Reuters, архив

Задържаните украински моряци в Керченския проток не са военнопленници, категорични са от руската Федерална служба за сигурност.

От ведомството обясниха, че според международните конвенции те могат да бъдат третирани като военнопленници, ако Русия и Украйна са в състояние на война. От Федералната служба дадоха подробности от операцията по задържането на украинските кораби в края на ноември, предава БНТ.

Още по темата

Напрежението в Азовско море започнало още през август, заяви заместник-началника на бреговата охрана на Русия. Тогава, според него, украински кораби заплашили руски, че ако се приближат на 4 километра от тях, ще открият огън. На 25 ноември руските служби получили сигнали, че трите украински кораба се движат към протока.

"Първоначалните съобщения бяха, че трите кораба нямат намерение да преминават през протока. По това време в зоната имаше 166 граждански плавателни съда", казва зам.-началник на бреговата охрана на Русия вицеадмирал Алексей Волски.

Три часа по-късно корабите навлезли в протока.

"В 8:30 часа руските екипажи получиха сигнали, че украинските кораби са преведени в бойна готовност. Установките на тях са били на 45 градуса към руските", допълва вицеадмиралът.

Последвал обстрел и задържане на екипажите. На арестуваните е предоставено правото да ползват преводач, но се е възползвал само един. 10 от тях са се възползвали от правото на телефонен разговор. Трима се лекуват. От Федералната служба за сигурност заявиха, че нараняванията им са от разрушаването на корпуса на кораба, а не от куршуми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase