Снимка: Архив, Reuters

Съединените щати са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.

Си Ен Ен се позовала на трима представители на американските власти, според които въоръжените сили на САЩ са поискали от Държавния департамент да уведоми Турция за тези планове. Съединените щати се готвят за такава мярка "в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския проток".

На 25 ноември Русия задържа там три украински бойни кораба и техните екипажи. На 24-мата задържани украински моряци бяха повдигнати обвинения в незаконно пресичане на руската граница, по които може да бъдат осъдени на до 6 години затвор. Те ще останат в ареста поне до 25 януари в съответствие със съдебно решение, припомня ТАСС.

От Държавния департамент са отказали коментар по въпроса.

Съгласно Конвенцията от Монтрьо Съединените щати трябва да уведомят Турция най-малко 15 дни предварително за предстоящо преминаване на свои военни кораби през Босфора и Дарданелите в Черно море. В мирно време бойни кораби на нечерноморски държави могат да останат в Черно море не повече от 21 дни, отбеляза телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.

Командващият украинските военноморски сили адмирал Игор Воронченко междувременно предложи да бъде разменен за 24-мата свои сънародници, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Сърцето ми се къса, когато гледам моите войници незаконно задържани от Русия", каза той за в. "Билд".

Германският таблоид освен това цитира майките на арестуваните украински моряци, които искат директен контакт с канцлера Ангела Меркел, за да им помогне.

"Германската канцлерка е много ценена в Украйна и ние знаем, че тя има влияние върху (руския президент Владимир) Путин", заявила една от тях.

Майките на задържаните от Русия украински моряци възнамеряват да напишат писмо до Меркел.

Коментари Напиши коментар

221

Анонимен

преди 4 месеца

хайде от кога ги очакваме тези кораби да въведът малко ред в региона че някой са се разпищовили и се мислят за господари на света

220

Анонимен

преди 4 месеца

Тия кръвопийци няма ли да се откажат да ни завладяват територията! Не искаме янки на Балкански полуостров!!! Не ги искаме в Черно море. Чий го дирят?! Не ги искаме нито у нас, нито до нас. Имат си континент, имат си два океана, които освиниха, Направиха от държавите в континента си бедни, заваисими, престъпни свърталища. Командват си ги. Да си ги командват.
Но у нас не ги искаме!!! Не ги искаме в Европа. Европа за европейците! Янки, го хом.

219

Владо

преди 4 месеца

Пак ли ще "атакуват" Черно море ? Вземаха ли си поддържащ кораб с памперси ?