Руският вестник "Комерсант" съобщи, че "Газпром" е избрал откъде ще мине втората тръба на "Турски поток" – през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Руското издание написа, че страните от Източна Европа са потвърдили ангажимента си. Уви, българското правителство все още не е получило официална оферта.

"Това е проект, който се приема с консенсус. Това е добра новина за България. Трябва малко по-трезво да се подхожда. Тепърва ще се говори за финансиране, ще има ли чуждо участие, ще имаме ли глас, собствеността на газопровода как ще се управлява… редица въпроси, които са важни за нас. Спирането на този транзит носи загуби от 100 млн. евро на година за "Булгартрансгаз".

Още по темата

Редица газови експерти посочват, че има газови проекти, по които не тече газ – познайте дали са печеливши. "Турски поток" е много желан от "Газпром", тъй като така ще завземат територия. Пътят през България за "Газпром" е най-удобен, тъй като така Русия удовлетворява желанията на сателитите ѝ Унгария и Сърбия", отбеляза енергийният експерт Иван Хиновски.

В студиото на "България сутрин" бившият ни консул в Одрин Георги Димов изтъкна, че все още е рано да се радваме, тъй като очакваме официална оферта.

"Министърът на енергетиката казва, че сме готови, но все още очакваме предложение. ГЕРБ казва, че запазва позицията за транзитирането. От БСП казаха, че ще подкрепят "Турски поток", от ДПС се зарадваха за "Турски поток", „Патриотите“ пък се разочароваха. Нямаме единна позиция. Средата на 80-те години беше изграден "Син поток" за руската газ към Турция. Тогава наши анализатори казваха, че това не може да стане. Този проект се случи. После отиваме към нашия "Южен поток". Той не беше одобрен от съюзниците ни, защото бил изцяло политически. Сега говорим за "Турски поток". Все още нищо не е решено. Трябва да отчитаме позицията и на другите държави. Газта не е само топлина и светлина – тя е геополитическо оръжие", подчерта Димов.

Енергийният експерт Иван Хиновски коментира пред Bulgaria ON AIR и проекта АЕЦ "Белене".

Според него централата няма бъдеще и е обречена на неуспех, тъй като е непосилна за икономиката ни, а без държавна гаранция няма как да се случи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase