Снимка: Reuters

В най-скоро време новите руски военноморски кораби ще получат свръхзвукови далекобойни ракети, с които ще могат да свалят крилати и балистични ракети на стотици километри разстояние. Ще се сдобият и с възможността да прехващат противникови палубни изтребители, още докато излитат - "още над самолетоносача", пише "Известия".

Още по темата

Източници от министерството на отбраната в Москва информират, че изпитания на новите управляеми боеприпаси за "уникалните" руски зенитни комплекси "Полимент-Редут" са насрочени за идната година. Експерти твърдят, че тези ракети радикално ще увеличат бойните възможности на руския флот, по-специално в отбраната на стратегически обекти.

Точните тактико-технически данни на новите оръжия още не са огласени, но вестникът предполага, че ракетите ще могат да поразяват аеродинамични цели на разстояние до 400 км и на височина до 35 км. Така новите руски фрегати и корвети ще получат според него "дълга ръка", с която ще могат да изграждат безопасна зона с радиус няколкостотин километра около морски и сухопътни обекти. Зона, непреодолима и за крилати, и за балистични ракети, дори за дронове, изтъква изданието.

Руските въоръжени сили отделят максимално внимание на противовъздушната отбрана, отбелязва "Известия". В момента армията на Русия разполага в Крим автоматизирана система за управление, която ще свърже всички средства за ПВО и авиацията на полуострова. Под общо управление ще минат изтребителите, бомбардировачите, щурмовите самолети, бойните хеликоптери, дроновете, комплексите за ПВО и радарите, пише руският вестник.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase