Снимка: Reuters

Бившият служител в британската компания "Кембридж аналитика" Кристофър Уайли, от когото тръгна скандалът с личните данни, извлечени от Facebook, казва, че Румъния е цел на руската пропаганда в интернет, като сега се визират изборите за Европейски парламент, съобщава румънският информационен сайт Зиаре.

Още по темата

"Руснаците смятат, че всички страни от бившия комунистически блок са техни. Руснаците искат власт, но се провалиха и сега упражняват властта си чрез пропаганда. (...) Румъния е гореща зона за руската пропаганда, като основната цел сега са изборите за Европейски парламент", заяви Кристофър Уайли за румънския икономически ежедневник "Зиарул финанчиар".

Според него руснаците планират да използват данни от социалните мрежи, за да придобият влияние, предава БТА.

Попитан как може да се противодейства на пропагандата преди изборите, Уайли каза, че фирмите, които притежават приложенията, "знаят това".

"Компаниите, които притежават приложенията, знаят и виждат това. Те виждат, че една голяма група профили публикува постинги днес по една тема, а утре - по друга, което означава, че тези групи от профили се използват само за пропаганда", обясни бившият служител на "Кембридж аналитика".

Кристофър Уайли бе човекът, който разкри пред "Ню Йорк таймс" и "Обзървър", че фирмата "Кембридж аналитика", собственост на милиардера, специализирал се в спекулативни транзакции Робърт Мърсър, и ръководена по онова време от Стив Банън, е участвала в предизборната кампания на Доналд Тръмп, злоупотребявайки с профилите на милиони американски избиратели, за да създаде мощна софтуерна програма с цел прогнозиране и повлияване на електоралните предпочитания.

Същата фирма бе замесена в кампанията за излизане на Великобритания от ЕС. Стив Банън стана директор на предизборния щаб на Доналд Тръмп през август 2017 г.

"Кембридж аналитика" е използвала данни, извлечени от Facebook през 2014 г., за да определи профилите на американските избиратели и да им изпраща персонализирани политически реклами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase