Снимка: Reuters

Председателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша (2007-2014 г.) Доналд Туск отправи критики към политиците, противопоставящи се на европейските ценности или подкрепящи Русия и нейното ръководство.

Той направи това изказване днес на конгреса на фракцията в Европейския парламент на Европейската народна партия (ЕНП) в Хелзинки, предаде ТАСС.

Още по темата

"Никой няма право, поне не в нашето политическо семейство, да посяга на либералната демокрация и нейните основи", каза Туск и добави: "Позволете ми да ви кажа откровено: ако заставате срещу върховенството на закона и независимите съдилища - вие не сте християндемократ. Ако не ви харесват свободните медии, ако толерирате ксенофобията, хомофобията, национализма и антисемитизма - вие не сте християндемократ. Ако поставяте държавата или нацията срещу или над свободата и достойнството на отделната личност - вие не сте християндемократ".

Според Туск християндемократ не може да бъде също човек, който "иска конфликт и разделение в глобален план и вътре в Европейския съюз". След това той втвърди тона.

"Ако подкрепяте Путин и нападате Украйна, ако подкрепяте агресора и заставате срещу жертвата - вие не сте християндемократ", отбеляза Туск. Председателят на Европейския съвет изрази опасения също от стремежа "да се замени западния модел на либерална демокрация с източния модел на авторитарна демокрация".

По-рано днес Доналд Туск се срещна в Хелзинки с украинския президент Петро Порошенко.

Коментари Напиши коментар

180

Туск-2

преди 3 месеца

Не моа да та гледам,грозньо

179

не може да бъде!

преди 4 месеца

Значи ,ако питате поляците напр.кой е победителят във ВСВ-ще ви кажат,че е Полша или най.малко,че ако не е била Полша ,изобщо германците няма да бъдат победени!А руснаците са се оказали съвсем случайно пред Берлин!?Впрочем и голяма част от французите считат,че те са победили германците!?Все пак Кайтел не е жив ,та да каже -"Как,и французите ли/ са победители/?!"

178

Анонимен

преди 4 месеца

Мерзавецът туск ! Позволява си
с изкривена физиономия да лае
срещу Русия . През Руско-турската
война поляци са се сражавали на
страната на турците срещу руската
армия . Позор !