Снимка: Reuters

Успели да отнемат от републиканците мнозинството в Камарата на представителите, демократите в САЩ "получиха ефикасен инструмент, за да атакуват президента републиканец, но недостатъчен, за да го свалят", пише московският политолог Фьодор Лукянов в коментар за "Росийская газета".

От своя страна Доналд Тръмп може сега с утроена енергия да напада своите опоненти и да хвърля върху тях вината, че не е изпълнил свои обещания. Една полезна възможност в навечерието на президентските избори през 2020 г. - кампанията за тях кажи-речи започна.

При всяко положение междинните избори потвърдиха, че американското политическо поле е дълбоко разцепено. Борбата ще се изостря, прогнозира наблюдателят.

Според експерти на "Известия" за Тръмп най-важното сега е, че "неговото" мнозинство в Сената го спасява от импийчмънт, но не и от съответната процедура в Камарата на представителите.

Още по темата

Демократите спокойно могат да задействат процеса, което във всички случаи ще е силен удар по Доналд Тръмп - нищо чудно да разрушат мечтата му за втори мандат, а покрай това да хвърлят сянка върху републиканците. За целта обаче ще трябват реални доказателства, че президентът е вършел престъпления, предупреждават аналитиците.

В най-близко бъдеще отношенията между Москва и Вашингтон изглежда "ще тънат в същото мочурливо, лепкаво и неприятно "блато", както и преди вота за Конгрес", смята "Московский комсомолец".

Би могло впрочем да стане не по-лошо, а далеч по-лошо. Ако демократите бяха спечелили със съкрушителна победа изборите и за двете камари, дейно биха се хвърлили да довършват Тръмп, включително под предлога "нали знаете, че той е руски агент!"

"Сега вариантът ексцентричният президент да се превърне в беззащитно "момче за бой" е почти изключен", но изборите "затвърдиха двувластието в американската политика. А там, където има двувластие, винаги има и твърде много неяснота, непредсказуемост, възможност за завой на 180 градуса по всяко време. И в съчетание с личната неяснота и непредсказуемост на самия Тръмп ще получите (. . .) неяснота на квадрат", разсъждава вестникът.

Затова "Московский комсомолец" очаква "американските вътрешнополитически дрязги да продължат и за жалост Русия да бъде въвличана в тия дрязги и занапред".

Резултатът от изборите в САЩ не обещава нищо добро на Русия, изтъква в заглавие "Независимая газета".

Тръмп в крайна сметка изобщо не призна, че Русия уж се е месила в президентската кампания и че е спечелил поста благодарение на помощ от Москва. Затова въпросът остава на повърхността, отбелязва американистът Валерий Гарбузов.

Съответно "действията на Тръмп по руското направление ще бъдат блокирани още по-силно отпреди. Тъй че по руското направление не виждам никакви проблясъци - нито за санкциите, нито за стратегическите оръжия, нито за запазване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег", казва експертът.

Демократите ще положат усилия да втвърдят политиката на САЩ спрямо Русия, твърди електронният в. "Медуза", цитиран от БТА.

Във външната политика демократите се разминават с администрацията на Тръмп почти по всички ключови въпроси, освен политиката спрямо Китай. Според Ройтерс това означава, че не бива да чакаме търговската война с Пекин да приключи, при все че новата Камара на представителите "ще гледа да я отслаби, що се отнася до други страни, най-вече европейски", се казва в коментара.

Демократите се обявяват за по-твърда политика спрямо Русия, Саудитска Арабия и Северна Корея, но не подкрепят оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран. Това може да стане обект на пазарлък между страните, смята "Медуза".

Тръмп е принуден сега да изостави плановете за нормализиране на отношенията с Москва. Експертите прогнозират и нов етап санкции срещу Русия, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

"Двете водещи политически сили в САЩ са на едно мнение, че Русия е враг. Разликата е само там, че републиканците все пак смятат за основен враг на Америка Китай, а (. . .) демократите виждат като главен враг Русия. Затова санкционният натиск върху Русия неизбежно ще се засили", казва анализаторът Владимир Батюк.

Според политолога Юрий Рогульов, цитиран в "РБК", изборите в САЩ не биха променили сериозно динамиката на руско-американските отношения независимо от резултата.

Ако погледнем примерно антируските санкции, техни инициатори бяха членове и на двете партии в САЩ, включително републиканци като Линдзи Греъм и Джон Маккейн, обяснява той.

Наблюдател на "Взгляд" коментира интереса на "повечето руски коментатори" какво е отношението на един или друг кандидат към Русия.

"Ако става дума за Realpolitik, нещата са прости - всяка власт в САЩ ще е неудобна за Русия. Защото геополитическите интереси (да, такива има) на Русия и на САЩ влизат в противоречие по цял ред въпроси. Така е било и така ще бъде. С републиканци или демократи във Вашингтон. С монархисти, комунисти или либерали в Москва или в Санкт Петербург", резюмира аналитикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase