Снимка: Reuters

Вчерашната реч на президента на САЩ Доналд Тръмп пред Общото събрание на ООН бе "комплект от деструктивни послания, опакован в добри пожелания за глобален мир, стабилност и благополучие", пише коментатор на вестник "Известия".

Наблюдателят обаче вижда в политиката на американския лидер "един несъмнен, макар и неочевиден плюс за миролюбиви страни като Русия - колкото повече усилия полага Вашингтон да руши глобалната архитектура за сигурност и търговията, толкова повече стават шансовете за изграждане на пълноценен многополюсен свят. В него всяка суверенна страна ще може да заеме достойно място", заключава руският журналист.

Още по темата

"Президентът на САЩ разказа на ООН за всичко, освен за отношенията с Москва", пише "Комерсант", който определя словото на Тръмп като ключово събитие на деня за Общото събрание на организацията.

Стопанинът на Белия дом раздели света на съюзници (Индия, Саудитска Арабия, Израел, Полша) и противници (Иран, Венецуела), но само веднъж спомена Русия, и то между другото, констатира вестникът. "Решил е май да не споменава Русия всуе", цитира изданието присъствалата в залата говорителка на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Тръмп "забрави" за Русия, докато критикуваше комунизма, отбелязва и "Московский комсомолец" и цитира думите на Тръмп, че "практически навсякъде, където бяха тествани социализмът или комунизмът, те доведоха до корупция, страдания и упадък. Стремежът на социалистите към власт води до експанзия, нахлувания и потисничество. Всички страни по света трябва да се противопоставят на социализма и страданията, които носи той".

"Доналд Тръмп е противник на комунизма. Но трябва да схванем някои нюанси. За него днешна Русия не е комунистическа страна, а по-скоро приемник на Руската империя, със свой специфичен път и специфична роля на църквата. Затова той надали е искал да хвърли камък по Русия. Друг въпрос е, че Тръмп изреди враговете си на световната арена и Русия не е сред тях. За него врагът са Иран и Венецуела и той трябваше да обясни защо те са лоши. Наложи се да критикува режима на Мадуро, довел Венецуела до крах. Оттук дойде и антикомунистическата теория. Тя няма нищо общо с нас, освен че Русия си има интереси във Венецуела", обяснява политологът Алексей Макаркин.

"Изказването на Тръмп започна със самовъзхвала - американският президент отбеляза, че за по-малко от две години е успял да постигне повече от всеки свой предшественик на поста", пише изданието.

"Тръмп започва предизборната си програма - точно преди година вече каза същите неща. Оттук следва, че той минава към изпълнение на старите си предизборни обещания и подготвя едно-друго за бъдещето, за следващите избори", коментира експертът Алексей Мухин.

Американският президент не крие, че "САЩ винаги ще действат, ръководени от своите национални интереси", подчертава официозът "Росийская газета".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase