Снимка: БТА

Световното първенство по художествена гимнастика в София беше организирано на много добро равнище, но поведението на феновете беше абсолютно безобразно и неприемливо. Това е оценката на кореспондента на РИА Новости Сергей Смишляев за случилото се в зала "Арена Армеец".

След второто си за четири години посещение в България руският журналист е установил, че в бившата социалистическа република, както той нарича България, Русия е поравно обичана и мразена.

"По-възрастното поколение до голяма степен помни руския език, с радост приема рускоговорящи гости, но още при първата среща започва да се оправдава, независимо дали това е таксиметров шофьор или служител в хотела", пише Смишляев, като подчертава думата "оправдава се".

Само през първия ден от пребиваването си в София той три пъти бил чул на развален, но все пак руски език, почти една и съща фраза: "Да не си помислите, че у нас не обичат руснаците, това не е вярно!".

Още по темата

Това твърдение предизвиквало у журналиста опасения, затвърдени от местен жител, който преди години живял и работил в руския град Сургут и според когото на младото българско поколение с всяка изминала година все по-силно и по-силно му се натрапва мисълта, че руснаците са врагове.

Смишляев пише, че в много страни както от бившия соцлагер, така и просто европейски страни, "образът на Воина-освободител и на по-големия "товарисч", както в България произнасят думата, постепенно се е превърнал в образа на "окупатор" и "враг на целия свят".

Руският спортен журналист уточнява, че отразява европейски и световни шампионати по спортна гимнастика от 2013 г., а по художествена гимнастика – от над две години.

"Това, с което националният отбор на Русия се сблъска на световното първенство – 2018 в София, не може да бъде обяснено. Учудване, шок, възмущение – това е една хилядна част от палитрата от чувства, които изпитах буквално за няколкото часа състезание на ансамблите", пише Смишляев.

Руският журналист, става ясно, има "забележки" за поведението на българската публика не за съботното състезание, когато руският ансамбъл "беше практически идеален, без да подари нито на конкурентите, нито на техните фенове дори и най-малък шанс да се порадват на пропуски на лидерките в световната художествена гимнастика", а за неделя.

"В неделя по броя хора около залата веднага стана ясно, че ансамбълът на България ще получи такава подкрепа, каквато в предишните дни не беше и сънувал. Но за съжаление местната публика неясно защо смени вектора на изблика си на енергия от "подкрепяме своите" на "унищожаваме чуждите".

"Откъде се взе тази омраза дори не ми се мисли, но още на първия финал с пет обръча всяка грешка на рускините беше възприемана от зрителите с такава нескрита радост, че стана неловко. Местните журналисти срамежливо отвръщаха поглед, червейки се заради сънародниците си. А българската "торсида" продължаваше да нарушава всички стереотипи за нормална "подкрепа", с която сме свикнали от дълги години. Не издържаха дори нервите на шефката на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова, която саркастично показа вдигнат палец на трибуните", пише Смишляев.

Според него дори феновете се радвали на победата на ансамбъла на България по-малко, отколкото на това, че рускините останаха извън почетната стълбичка.

"Залата, вие видяхте, колко агресивна беше – цитира автора думи на Винер-Усманова. - Днес след първото изпълнение, когато освиркваха, им показах вдигнат палец, какви молодци са те. И след това, след второто изпълнение, всички дружно ни пляскаха /усмихва се/. Така че възпитахме и публиката. Честно казано, за първи път виждам подобно нещо. До такава степен да тропат с крака, да викат, да свиркат, да дюдюкат – това се случва за първи път. Но и резултатът е добър, че накрая всички ми ръкопляскаха /смее се/".

"Много ми се искаше да направим всичко, както сме го отработвали на тренировките, но за съжаление не се получи – цитира още авторът олимпийската шампионка Мария Толкачова. - Чувствам се донякъде опустошена, искам да отида да си легна. Най-важното е, че победихме в многобоя, още повече, че това даваше виза за Олимпийските игри, затова сме щастливи, че точно тук вчера успяхме да спечелим златото, а по-нататък ще работим. За съжаление, българските фенове не ни приеха много топло, но ние се стараехме да не обръщаме внимание. И вчера, и днес те викаха и освиркваха, това е неприятно, но ние издържахме".

"В подобни ситуации винаги се стараем да намерим оправдание за подобно поведение. Но вместо оправдание стигаме до разбирането, че само грешките на рускините могат да подарят златото на съперничките, затова и съдбата на подобни "фенове" е да се радват на пропуските на националния отбор на Русия повече, отколкото на собствените си успехи", заключава авторът.
 

Коментари Напиши коментар

459

Очевидец

преди 7 месеца

Всичко е точно и вярно отразено. Само за палеца не е вярно, не беше палец. Среден пръст беше, аз видях.
Ще взема да стана и аз един а кре ди ти ран журналист, то било много лесно.
Аман от игрички. Не сме зад блока и не са на 5. Егати недоразвитата история, като почнеш с освиркващите маймуни, минеш през акредитирания, дето не обичал спорта, ама не щял да се занимава с политика, та затова... И продължиш чак до тоя, дето му плаща.

458

Таня

преди 7 месеца

До Анонимен
цитат акт на моят протест край на цитата. Щом има НА, не трябва да има пълен член, т.е. трябва да напишете МОЯ. Рускините не трябва да очакват подкрепа, но не заслужават освиркване. Никой състезател не очаква освиркване на труда си. В залата доста деца-гимнастички насърчаваха руските гимнастички - напр. викаха "Саша, давай". Става дума за Солдатова. Подкрепяха италианките, Линой Ашрам и др. гимнастички. Момичетата, които тренират се радват на изпълнението, не мислят за политика.

457

vlady

преди 7 месеца

Няма как да бъдат приети особено топло докато разчитат на допълнителни състезателки на съдийската маса със силна интуиция и богато въображение.