Александър Петров и Руслан Боширов. Снимка: Reuters

Вчерашното интервю на руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, заподозрени от британските власти, че са отровили бившия руски агент от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му, не свали нивото на конфронтацията между Русия и Запада, констатира "Комерсант".

Според руския опозиционер Дмитрий Гудков, говорил пред радио "Комерсант Еф Ем", разказът на двамата, че посетили Великобритания, за да разгледат катедралата в Солсбъри, изглежда като подборка изречения от Уикипедия.

Още по темата

Версията, че мъжете посетили Солсбъри като туристи, бе наречена от офиса на британския премиер "обида за умствените способности на обществеността". Последвалата дипломатическа престрелка показва, че в позициите на страните в конфликта около "случая Скрипал" няма промяна и едва ли ще има.

Това може да означава нови санкции за Москва. Конгресът на САЩ се захвана с още по-силен плам да обсъжда как да засили санкционния натиск върху Русия. Спомена по-специално за "втора вълна от извънредно твърди санкции" по повод "случая Скрипал" още от ноември, посочва вестникът.

"Заподозрените" бяха приканени предния ден да влязат в контакт с медиите от президента на Русия Владимир Путин, напомня "Аргументи недели". Те заявиха, че не са замесени в отравянето на Скрипал и дъщеря му, че дори не знаят къде е къщата му в Солсбъри, посочва "Взгляд".

След анализ на интервюто мнозина блогъри се усъмниха дали двамата може да са служители от ГРУ, се казва в материала.

"Историята изглежда доста нелепа и идиотска, тъкмо затова е много просто да се отговори "защо не са измислили за тях по-правдоподобна легенда" - защото тези хора не са никакви агенти. Като цяло само се засилва усещането, че отравянето на Скрипал и дъщеря му наистина е било голяма изненада за държавата (Русия). А после се е наложило да лавираме. Е, както можем - тъй. Дали Петров и Боширов са невинни е много интересен въпрос, на който не може да се отговори категорично. Фитнес инструктори, пътешестващи из Европа, явно не са обикновени фитнес инструктори. Или пък хич не са фитнес инструктори. Което съвсем не означава, че са агенти на ГРУ. Изобщо", цитира "Взгляд" автори на канала "Руско бъдеще" в Телеграм.

След интервюто британският външен министър Джереми Хънт напомни в Туитър за "руските отпускари", пише "РБК".

"За последен път, когато руски военни заявяваха, че са били в отпуск - през 2014 г., те нахлуха в Украйна", писа Хънт по повод анексията на Крим от Москва и началото на конфликта на Киев с проруските сепаратисти в Донбас.
Медиите неведнъж са информирали, че в "опълчението" на непризнатите източноукраински републики воюват кадрови военни от Русия, формално взели отпуск. През 2014 г. бившият глава на Донецката народна република Александър Захарченко заяви, че на страната й воюват към 4000 руски доброволци, включително професионални военни в отпуск. Руският Генщаб отвърна, че няма доказателства за това, припомня изданието.

Интервюто предизвика "вакханалия в социалните мрежи", където "се мярка знамето с цветовете на дъгата", отбелязва петербургският електронен вестник "Фонтанка", цитиран от Би Би Си.

Най-важни според него са "незададените въпроси към заподозрените" - къде живеят, щом получават визи в Санкт Петербург, но излитат от Москва, къде са учили, защо ги няма в никоя социална мрежа, защо не са избрали за туризъм по-подходящ сезон - например лятото, защо двама руснаци се стоплят в лошо време с горещо кафе, а не с коняк.

Петров и Боширов отказаха да обяснят защо при пътуването са живели и са се разхождали заедно, изтъква онлайн изданието "Ура". Експерти на руския портал "Дейли сторм" забелязали по ръцете на интервюираните "маникюр и червен конец - талисман от Израел, който съвсем не е характерен за агенти от специалните служби".
Според главната редакторка на телевизия Ар Ти, взела интервюто, двамата мъже били "видимо нервирани", посочва "Московский комсомолец".

"Дори им налях коняк, та да се отпуснат. Изпотиха се много. Не знам вече какво значи това, не съм психолог", казва пред всекидневника Маргарита Симонян.

"Като журналист отдавна съм скептична към всичко, което не съм видяла с очите си. Нямам основания да вярвам на тези непознати за мен хора, като на родния си баща. Още по-малко основания имам да вярвам на онези, които ги обвиняват", добавя Симонян, цитиран от БТА.

"Логичният въпрос защо всъщност двама мъже постоянно са заедно излезе неприятен. Боширов и Петров помолиха никой да не се бърка в личния им живот и явно се смутиха", пише вестникът.

Според него "хомосексуалната тема (. . .) наистина е изход" и ако двамата признаят, че имат такава връзка, "подкрепата на световната гей общност - а това е страшна сила - им е в кърпа вързана. Защото от западна гледна точка не може гейове да бъдат отровители. А от руска - обратното, може и още как."

"Но ако говорим сериозно, заради всички тези недомлъвки нещата не стават много ясни", заключава изданието. Пъзелът, че британците представят като отровители "туристи, озовали се на неподходящо място в неподходящо време", просто не се нарежда. Недомлъвките на Петров и Боширов може наистина да се дължат на техни лични обективни причини и те да са случайни хора. Но докато няма доказателства за това - двамата не са за завиждане, добавя "Московский комсомолец".

Коментари Напиши коментар

239

Утайка

преди 1 месец

Добре - гейове, на разходка, отпрашили са като са усетили, че става нещо, в грешното време на грешното място. Ама защо са били с фалшиви паспорти?! Нали това беше първоначалната информация на англичаните?

238

Анонимен

преди 1 месец

Което ги прави разбира се заподозрени. Защо някой ще бяга ако е невинен? Но това е съвсем естествена реакция. Дори някой да се държи странно, не го прави убиец. Защо били пили кафе? Защо не минали еди откъде си? Къде са останалите снимки които да докажат обвинението че на 3ти март били да разузнават? Така всеки турист и гей по света ще може да бъде обвиняван несправедливо.Гей общноста да се задейства.

237

Анонимен

преди 1 месец

Тия двамата не се държат като агенти и най-вероятно наистина са гейове туристи. Може да са били поканени на гей парти в лондон. Ако бяха си признаши щяха да получат много голямо съчувствие в Англия и да ги признаят за невинни.

Единственото съмнително е защо са си тръгнали толкова рано. Но и това има много просто обяснение - разбрали са от новините за Скрипал, естествено е че после са се изнесли моментално за Модква. Те са руснаци и са били в Салсбъри по време на отравянето.