Сергей Собянин. Снимка: Reuters

Кандидатът за кмет и досегашен кмет на Москва Сергей Собянин получава 74 на сто от гласовете на московчани на изборите вчера - почти с една четвърт повече, отколкото на предишните избори през 2013 г., предаде ТАСС.

Втори е кандидатът на комунистите Вадим Кумин с 10 на сто от гласовете, сочат данни от екзитпол на телевизия "Москва 24". По данни на столичната избирателна комисия активността на избирателите на кметските избори е 27,5 процента, а през 2013 г. тя е била 32 процента.

Очертава се втори тур на губернаторските избори в Хабаровски и Приморски край на Русия, във Владимирска област, както и в република Хакасия, съобщиха местните кореспонденти на ТАСС. До момента никой от кандидатите там не е събрал 50 на сто от гласовете, подадени на вчерашните избори.

Окончателно решение за нов тур в Хабаровски край ще бъде взето от местната избирателна комисия на 12 септември, след като се направи равносметка на резултатите от вчерашния единен ден за гласуване в Русия, уточни председателят на комисията Генадий Накушнов.

Още по темата

Според експерти и политолози, потърсени от агенцията, изборните резултати в регионите с възможен втори тур говорят за "ниско доверие към властта".

Вчера във федерацията се състояха над 4700 избори на различни равнища; избирателните списъци включваха около 65 милиона души. Избирателите гласуваха по-специално за ръководители на 26 от 85-те региона, включително Москва, припомня БТА.

"Втори тур - това естествено е лошо нещо. Това сочи ниско равнище на легитимност, на обществено признание за регионалната власт", коментира историчката Олга Парфьонова.

"Плюсът за властта е там, че при подобни резултати приказките за евентуално нагласени резултати на изборите изглеждат много неубедително", допълва анализаторката Олга Кишаковская.

Вчерашните местни вотове в Русия донесоха на властите повече неприятности от очакваното - най-малко в три региона се очертава втори тур на губернаторските избори, пише "Ведомости". Според вестника в други два субекта на федерацията партията на властта "Единна Русия" може да изгуби мнозинството си в регионалните парламенти.

Политологът Михаил Виноградов изрежда специфични местни фактори, съдействали за "дестабилизация" и "песимизъм" сред електората в някои региони. А според наблюдателя Александър Пожалов заплахата от поражения за "Единна Русия" се дължи на разочарование от партията на властта заради вдигането на пенсионната възраст в Русия и насажданата от партийния център подкрепа за тази реформа.

Според аналитика Ростислава Туровски, цитиран в "Комерсант", жителите на руския Далечен изток например са били разочаровани от проектите на федералния център за този регион. Хората не видяха реален ефект от множеството програми, изтъква той. "Местните власти също не успяха да обяснят на населението кога ще заработят програмите и какво ще донесат", добавя експертът.

Лидерът на "Единна Русия" - премиерът Дмитрий Медведев, призна вчера, че пенсионната реформа "е нажежавала кампанията още повече", но нарече достоен резултата, показан от партията. И разпореди да се анализират грешките в проблемните региони, пише вестникът, цитиран от Би Би Си.
 

Коментари Напиши коментар

5

до анонимен

преди 10 месеца

Бандит!
----------

Идете и вижте как изглежда Москва, пък после сравнявайте и давайте определения кой какъв е!

4

Анонимен

преди 10 месеца

Бандит!

3

ПОП КИРЕ ФАСО

преди 10 месеца

Ся България треба да плати масрафа за руските избори!