Тереза Мей. Снимка: архив, Reuters

Британският премиер Тереза Мей заяви, че двамата мъже, обвинени в опита за убийство на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му са офицери от руското военно разузнаване (ГРУ), които "почти със сигурност" са действали с одобрение на високо ниво в руската държава.

"На базата на събраната при разследването информация правителството стигна до заключението, че двамата мъже, посочени от полицията и прокуратурата - Александър Петров и Руслан Боширов - са офицери от руското военно разузнаване", каза Мей пред британския парламент.

Още по темата

"Операцията почти със сигурност е била одобрена и извън ГРУ на високо равнище в руската държава," каза британският премиер.

Русия трябва да обуздае дейността на офицерите от военното си разузнаване и да поеме отговорност за извършеното от тях, подчерта Тереза Мей. "Искаме Русия да е отговорен член на международната общност. Това означава, че тя трябва да поеме отговорност за безразсъдните и възмутителни действия на ГРУ, което е част от руската държава".

Мей заяви също, че атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март в град Солсбъри вероятно е послание и към други руснаци, които живеят в чужбина.

"Подозирам, че те искаха да отправят послание към живеещите в чужбина руснаци, които са замесени в свързани с руската държава въпроси", каза Мей пред парламента, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase