"Северен поток" 2 е предназначен да заобиколи Украйна, което е политическа цел, а не търговска. Също така енергийният проект ще снабдява Югоизточна Европа през Германия, като това не се прави само с търговски съображения.

Това каза Петър Попчев, бивш посланик, в предаването "Светът е бизнес"с водещ Николай Кръстев на Bloomberg TV Bulgaria.

"Това нямаше да се случи, ако беше приета друга идея на енергийния съюз – всички доставки в Европа да са на една цена. Но именно страните, които участват в проекта, не приеха това. "Северен поток" 2 не беше превърнат в проект, който да балансира интересите на страните от Северозападна Европа и Източна Европа. Това е проблем, който трябва да се разреши от Германия", смята още дипломатът.

Попчев изрази позиция и по темата за санкциите на САЩ срещу Русия.

"Някои анализатори предупреждават, че санкциите са прекалено тромаво оръжие. Поради това не може да се очаква, че чрез санкциите ще бъдат развалени руско-американските отношения", каза той.

Попчев отчете, че конфигурацията на външната политика на САЩ изглежда сложна.

"Американският президент е силен, уверен, самонадеян и егоцентричен, като смята, че водената от него външна и вътрешна политика се харесва на избирателите", каза още дипломатът.

Попчев даде и своята прогноза за отношенията между Европейския съюз (ЕС) и САЩ.

"Смятам, че Брюксел и Вашингтон ще продължат стратегическото си сътрудничество, като САЩ едва ли ще допринесе за разпаденето на ЕС, каквито надежди имат противниците на икономическата общност".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase