Снимка: архив, Reuters

Над 63 000 руски военнослужещи са се сражавали в Сирия, съобщи руското министерство на отбраната във видеозапис, в който се прави равносметка на близо трите години руска намеса в подкрепа на режима в Дамаск, предадоха световните агенции.

В Сирия боен опит са натрупали 63 012 военни, от които 434 генерали и 25 738 офицери, се казва във видеото, което е разпространено на руски в YouTube.

В края на 2017 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че 48 000 военни са участвали във военната операция, подета през септември 2015 г.

Официално 92 руски военни са загинали в Сирия от началото на интервенцията.

По време на 39-те хиляди полета руската бойна авиация е елиминирала над 86 000 бунтовници, сред които 4500 родени в Русия или в Общността на независимите държави, се казва още във видеото на министерството на отбраната. Унищожени са били 121 466 терористични цели.

Руската намеса позволи на армията на Башар Асад да си върне 96,5 процента от територията на Сирия. Преди руската намеса тя контролираше едва 8 процента, се твърди във видеото.

В него се виждат ликуващи сирийски военни и се прави преглед на различните аспекти на руската намеса в Сирия, по-специално на операциите по разминиране или доставката на хуманитарна помощ на цивилното население.

Изтъква се и развитието на социалната и военната инфраструктура на военновъздушната база Хмеймим и на пристанището Тартус, превърнали се в постоянни руски военни бази в Сирия.

Намесата на руската армия в Сирия от 2015 г. в подкрепа на Башар Асад бе възприемана от мнозина като поврат във войната в Сирия, в която загинаха над 350 000 души и заради която милиони хора бяха принудени да избягат от домовете си, припомня БТА.

След близо три години на бомбардировки и на военна подкрепа по суша Москва призова сега международната общност да насърчи връщането на бежанците по родните им места и да подкрепи възстановяването на Сирия.

Коментари Напиши коментар

44

Здравейте примати

преди 9 месеца

Те са на ротационен принцип. Ако се стоварят там на екс, войната отдавна да е приключиле.

43

Анонимен_777

преди 10 месеца

За щастие на целокупна Европа, резултатът е че идил се оказаха под Руски танк... Иронично е че ако идил бяха чели история, щяха да знаят че страните или империите които са влизали в открита военна конфронтация с Руснаците не ги е застигала добра съдба !

42

Анонимен

преди 10 месеца

а че незаконо има в сирия сащ и коалиция армия нище не пишете