Снимка: Reuters

Общ преглед

Сватбата на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл и бизнесмена Волфганг Майлингер днес се превърна в истинско събитие. Една от причините за това бе един от гостите –  Владимир Путин. Руският президент се впусна в танц с младоженката, извика "Горчиво", а сватбеният му подарък се оказа казашки хор от 10 души.

Самолетът му кацна на летището на град Грац, откъдето хеликоптер трябваше да го заведе до имението, където протече сватбената церемония. В последния момент обаче президентът предпочете да стигне до там с автомобил, което наложи да бъде закрито шосето, водещо към Гамлиц, на около 50 км от летището, близо до границата със Словения.

Около имението също бяха взети много сериозни мерки за сигурност.

Веднага след пристигането на брачното тържество Путин поднесе букет цветя на булката и сърдечно я поздрави.

Освен това той доведе със себе си и 10-членен традиционен руски казашки хор, който да позабавлява 100-тината гости на сватбата.

Според съобщения на австрийски и германски медии, позоваващи се на дипломатически източници, именно изпълнението на казашкия ансамбъл е сватбеният подарък на руския президент за младоженците, пише БТА.

На тържеството имаше и други ВИП персони, сред които канцлерът (премиерът) на Австрия Себастиан Курц, вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе, президентът на републиката Александър ван дер Белен, генералният секретар на базираната във Виена ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) Мухамед Баркиндо.

Поканата към Путин да гостува на сватбеното тържество изненада мнозина във Виена и Москва, особено във време, когато Европейският съюз е в сложни отношения с Русия заради анексирането на украинския Кримски полуостров и поради остри разногласия по други въпроси. Австрия освен това в момента председателства ЕС, отбелязва Ройтерс.

Няколко опозиционни австрийски политици изразиха раздразнение от поканата.
"Как Австрия може да гради мостове и да бъде сериозен посредник по време на президентството си на ЕС, когато външният й министър и канцлерът така явно вземат страна?", заяви опозиционният депутат Андреас Шийдер.
Няма данни Кнайсъл, която е полиглот и експерт по Близкия изток, но не членува в политическа партия, да е в особено близки отношения с Путин. Тя обаче бе посочена за поста от крайнодясната австрийска Партия на свободата (ПС), която е в управляващата коалиция с Народната партия на канцлера Курц.
ПС има отношения с партията на Путин "Единна Русия", която е управляваща. Лидерът на ПС и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе вдигна на сватбата тост за младоженците, като им пожела "всичкото щастие на света и вечна любов".
Путин прекара по-малко от 3 часа в имението "Чепе", живописно разположено сред големи лозови масиви в южната част на провинция Щирия, но намери време и за танц с 53-годишната булка, облечена в дълга рокля с комбинация на бяло и кремаво.
Напускайки имението "Чепе", преди да седне в лимузината, Путин се разписа върху сватбения автомобил на младоженците и извика "Горчиво!"
Той отпътува обратно за летището, откъдето веднага отлетя за Берлин за преговори с германската канцлерка Ангела Меркел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар