Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Защо един от най-влиятелните хора в света ще посети дълбоката австрийска провинция? Дали наистина е заради сватбата на една външна министърка, която едва познава? Или пътуването е част от една по-обща дипломатическа стратегия?

Австрийското министерство на външните работи вчера трябваше да "оправя положението" на фона на възмущението, което провокира външната министърка Карин Кнайсъл, след като покани руския президент Владимир Путин на сватбата си този уикенд.

"Става дума на първо място за частно събитие и за частна визита. Това няма да доведе до промени във външнополитическите позиции на Австрия", заяви говорител на министерството, цитиран от австрийската агенция АПА.

Виенските дипломати съхраниха близки отношения с Москва през Студената война и след падането на комунизма. Австрия е една от малкото европейски държави, които не изгониха руски дипломати след предполагаемото отравяне на двоен агент във Великобритания, пише ДПА.

Още по темата

Австрийският канцлер Себастиан Курц също ще присъства на сватбата в събота. В атмосфера на напрежение между Запада и държавите от Централна и Източна Европа, включително Унгария и Русия, той превърна крайнодясното си правителство в посредник.

Австрия е и председател на Съвета на Европейския съюз до края на тази година.

"След като каниш Владимир Путин на сватбата си, значи вече не си неутрален", написа в Тwitter украинската депутатка Хана Хопко, председател на комисията по външни работи в парламента.

"Отсега нататък Австрия не може да е посредник в Украйна. Точка," добави тя.

Защо руският президент ще се отклони по пътя си към Германия, където ще се срещне в събота вечерта с канцлера Ангела Меркел, за да присъства на сватбата на политик на по-ниско равнище в отдалечен хълмист район в близост до границата със Словения?

Путин ще се приземи на летището в Грац в Южна Австрия и след това ще се качи на хеликоптер. Във връзка с посещението ще бъдат разположени няколкостотин австрийски полицаи.

"Владимир Путин се възползва от сватбата, за да спечели престиж в Западна Европа и по света", коментира на видеозапис главният редактор на популярния австрийски вестник "Курир" Хелмут Брандщетер.

Миналата седмица САЩ обявиха нови санкции срещу Москва. Като причина бе посочена отговорността на Русия за опита за убийство на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му с нервнопаралитично вещество в британския град Солсбъри.

Герхард Мангот, водещ австрийски експерт по Русия, заяви пред ДПА, че Путин иска да осуети приемането на аналогични наказателни мерки от Европейския съюз. Този въпрос се очаква да бъде ключов и в разговора на Путин с Меркел, твърди ученият от Университета на Инсбрук.

Западните сили, сред които САЩ и ЕС, вече въведоха поредица от санкции срещу Русия през последните четири години, откакто Русия анексира полуостров Крим от съседна Украйна.

"Това ще се отрази негативно на Австрия", каза Мангот за посещението на Путин. "То подхранва подозренията, че страната е Троянският кон на Русия в ЕС."

Въпреки че 53-годишната Кнайсъл не е член на Австрийската партия на свободата (АПС), тя бе предложена за член на правителството от крайнодясната формация, която е по-малкият партньор в управляващата коалиция на консервативната Австрийска народна партия на канцлера Курц.

АПС е на позиция, че ЕС трябва да отмени свързаните си с Крим санкции. Тя подписа и споразумение за сътрудничество с руската управляваща партия "Единна Русия".

Въпреки това не е известно независимата Кнайсъл да има близки или лични отношения с Путин или с руския външен министър Сергей Лавров.

При посещението си в Москва през април тя предложи да играе ролята на посредник в сирийския конфликт. Тогава Лавров безцеремонно отхвърли предложението й по време на съвместната им пресконференция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вчера, че Путин вече е избрал подарък за Кнайсъл и нейния бъдещ съпруг, бизнесмена Волфганг Майлингер.
Руският президент от време на време присъства на подобни частни мероприятия, каза Песков.

"Жалко е, че Карин Кнайсъл превръща сватбата си от най-прекрасния ден в живота си в политическо събитие", отбеляза Хелмут Брандщетер.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase