Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз призова Русия да изпълни международните си задължения и да осигури “подходящо лечение” на украинския режисьор Олег Сенцов, който се намира в затвор в Сибир.

Сенцов гладува от 14 май с искане за освобождаването на украинските политически затворници, задържани след анексията на Крим от Русия. Според негова братовчедка състоянието му се влошава бързо, той вече не е в състояние да стои изправен и краят му приближава.

Говорител на върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви днес, че ЕС очаква Русия да изпълни ангажимента си съгласно изискванията на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, като прехвърли Сенцов от килията му в здравно заведение, където могат да му окажат помощ.

Европейският съюз многократно настоява Русия да пусне Сенцов и да изпълни исканията му за освобождаването на украинските политически затворници, задържани покрай анексията на Крим от Москва през 2014 г. По различни данни става дума за 64 до 70 души, които са обвинени в действия срещу присъединяването на полуострова, част от Украйна, към Русия.

На последната среща на върха на ЕС в края на юни европейските лидери също обсъдиха темата, а президентът на Съвета Доналд Туск неколкократно призова за освобождаването на Сенцов.

Според агенция Ройтерс френският президент Еманюел Макрон ще говори днес с руския си колега Владимир Путин по телефона за съдбата на режисьора.

42-годишният Сенцов излежава присъда за подготовка на терористични действия в Крим. През 2015 г. той беше осъден на 20 г .затвор от военен съд в Ростов на Дон и изпратен в колония отвъд Полярния кръг.

 ЕС не признава присъединяването на Крим към Русия и прилага различни икономически и визови ограничения срещу 155 лица и над 30 руски компании, които имат отношение към анексията или работят за засилването на руското присъствие на полуострова. Последно Брюксел добави в списъка на санциите 6 руски фирми, участвали в строителството на Керченския мост, както и ръководството на избирателната комисия за президентските избори в Крим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase