Снимка: Reuters, архив

В Русия е арестуван учен от главния институт на космическата агенция Роскосмос, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Арестът на 74-годишния Виктор Кудрявцев от Централния научноизследователски институт по машиностроене (ЦНИИмаш) е извършен на 19 юли.

За него съобщи днес пред агенция РИА-Новости от говорителя на Роскосмос Владимир Устименко, който не посочи в какво е обвинен Кудрявцев.

Според в. "Коммерсант" в петък институтът е бил претърсен от руската служба за сигурност ФСБ в рамките на разследване за държавна измяна.

Десетина служители на института са заподозрени в съзнателно предаване на западни тайни служби на поверителна информация за проектите за руски свръхзвукови оръжия, пише вестникът.

В петък е бил обискиран и офисът на директора на аналитичния център на Обединената ракетно-космическа корпорация Дмитрий Пайсон, отбеляза "Коммерсант".

"Установено е, че изтичането на информация е дошло от служители на ЦНИИмаш в тясна връзка с Дмитрий Пайсон", заяви за вестника близък до разследването на ФСБ източник.

В началото на март руският президент Владимир Путин говори за разработени от Русия нови "непобедими" оръжия, включително свръхзвукови, отбелязва АФП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase