Снимка: Reuters

Владимир Путин и Доналд Тръмп намериха общи неща сред противоречията и различията, обобщава "Росийская газета" резултатите от вчерашната среща между държавните глави на Русия и на САЩ в Хелзинки.

Още по темата

Путин нарече преговорите с Тръмп първа стъпка към "разчистване на терена" в отношенията между Русия и САЩ. А Тръмп заяви, че двустранните отношения никога не са били по-лоши, но ситуацията след срещата вече е друга.

Двамата лидери договориха формирането на работна група по икономическото сътрудничество и се разбраха да продължат започнатите дискусии, посочва московският официоз, пише БТА.

Руско-американските отношения имат големи перспективи след "историческата среща на силни лидери" в Хелзинки, но и недоброжелатели, заявява в коментар за вестника германският политолог Александър Рар.

Ако всичко зависи от добрата воля на Путин и Тръмп, в двустранните връзки ще се отвори нова глава, но може да последват и провокации, целящи да осуетят разведряването, предупреждава той.

Експертът изрежда ред възможни пречки по пътя към подобряване на отношенията - "съпротива от страна на американския елит, бюрокрацията, част от бизнесмените, либералния печат, които ще се противопоставят на Тръмп (. . .), използвайки всякакви методи, за да не допуснат затопляне между Москва и Вашингтон".

Част от европейския елит също не желае разведряване - тези хора се опасяват, че за Тръмп отношенията с Русия ще бъдат по-важни, отколкото с НАТО. И са твърде разтревожени от факта, че двамата президенти обсъдиха енергийни въпроси, добавя аналитикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase