Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп застана до руския президент Владимир Путин след срещата им в Хелзинки и открито оспори заключението на разузнавателните служби на собствената си страна, че Москва се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г., пише в. "Ню Йорк таймс".

Тръмп определи срещата с Путин като "много продуктивна" и показа извънредно доверие към руския лидер, който е обвиняван, че атакува американската демокрация, отбелязва изданието.

На удивителна пресконференция след срещата Тръмп не посочи нищо, за което би трябвало да се потърси отговорност на Путин. Вместо това американският президент запази най-острите си критики за САЩ и разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите, което определи като "нелепо" и "лов на вещици" и което според него отдалечава двете страни една от друга.

Тръмп дори постави под въпрос заключенията на служителите от американското разузнаване, че Русия се е намесила в изборите.

"Те казаха, че мислят, че е Русия", заяви той. "При мен е президентът Путин; той току-що каза, че не е Русия", продължи Тръмп.

Малко преди това руският президент призна, че искал Тръмп да спечели изборите заради обещанията му за затопляне на отношенията с Москва.

"Ето какво ще кажа: Не виждам никаква причина защо" Русия да бъде отговорна за хакерските действия срещу изборите. Президентът Путин изключително твърдо и решително отрече подобна намеса", заяви той.

Пресконференцията, продължила 45 минути, предложи спектакъл, на който и американският, и руския президент отхвърлиха идеята за намеса на Москва в изборите - Путин искаше доказателства за нещо, което според него така и не е било доказано, а Тръмп, изглежда, се съгласяваше.

Когато директно беше попитан дали вярва на Путин, или на разузнавателните служби на собствената си страна за намесата в изборите, Тръмп отговори, че съществуват "две виждания" по въпроса: Едното, което е поддържано от американски служители като директора на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс и според което е имало намеса на Русия, и другото - на Путин, който отрича подобно нещо.

"Аз имам доверие и на двете страни", каза Тръмп и смени темата, като поиска да разбере защо ФБР така и не е проверило атакуваните от хакери компютърни сървъри на Националния комитет на демократите и попита къде са имейлите, липсващи от сървъра на неговата съперничка на изборите през 2016 г. Хилари Клинтън.

Поведението на Тръмп предизвика силни критики от демократите и някои републиканци, а бившият директор на ЦРУ Джон Бренан намекна, че изказванията на президента са основание за импийчмънт, отбелязва "Ню Йорк таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase