Владимир Путин. Снимка: Reuters

Бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия не са били отровени с бойно отровно вещество, каза Владимир Путин. Президентът на Русия отговаря в пряк ефир на въпроси на избиратели. Броят на въпросите към президента е достигнал 2 милиона. 

Путин посочи, че ако срещу Скрипал е било използвано бойно отровно вещество, те щяха да загинат на място. Слава Богу, това не се случи, подчерта Путин. Той отбеляза, че е трудно да се коментира, докато Русия няма достъп до разследването и достъп до самата Юлия Скрипал.

Путин каза също така, че Западът гледа на Русия като на заплаха и конкурент, но тя трябва да защитава интересите си и да се стреми към компромиси. "Тази западна политика е погрешна", каза Путин.

Руският лидер изтъкна, че санкциите са начин за сдържане на Русия, а безкрайните обвинения създават база за прилагане на мерки, сдържащи, както си мислят тези, които прибягват до такива средства, развитието на Русия.

Държавният глава на Русия смята, че западните партньори постепенно започват по необходимост да нормализират отношенията си с Русия.

Той подчерта, че разбирането, че нова световна война може да сложи край на цивилизацията, трябва да пази от глобален конфликт. "Страхът от взаимно унищожение винаги е сдържал водещите държави от резки движения и ги е принуждавал да се уважават взаимно", каза още Путин.

Той подчерта, че това разбиране трябва да възпира всички от предприемане на извънредно опасни за съвременната цивилизация действия на международната арена.

Лидерът на Русия посочи също, че оттеглянето на САЩ от договорите за контрол на оръжията е заплаха и че САЩ разпростират юрисдикцията си извън границите си, включително и в Европа.

Трябва не да сдържаш когото и да било, включително Русия, а да установяваш конструктивно взаимодействие, каза Путин.

Путин каза също така, че твърденията за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. са нелепи и че той може да ги окачестви единствено като шега.

Владимир Путин, който се опитва да повиши жизненото равнище в Русия в началото на новия си президентски мандат, се опита да успокои руснаците за състоянието на икономиката в телевизионния маратон, при който той отговаря на въпроси на руски граждани, предаде Ройтерс.

Путин, който спечели нов мандат през март, от 2001-а всяка година използва телефонната връзка с гражданите, при която те да му задават въпроси. Той използва годишната пряка телефонна връзка с гражданите, за да се представи като решителен борец за отстраняването на проблемите на вътрешния фронт и твърд защитник на интересите на Русия на световната сцена.

Критиците казват, че събитието, което се провежда дни преди Русия да бъде домакин Световната купа по футбол, е нагласена постановка в театъра, чиято цел е руснаците да могат да изпуснат парата и да се почувстват така, сякаш могат да повлияят на бюрократичната система отгоре надолу.

Путин и неговите съветниците казват, че това е незаменим механизъм за измерване на общественото мнение и за запознаване с реалните проблеми на хората.

"Ние се насочваме в правилната посока. Ние сме поели по пътя на стабилния икономически растеж. Да, това е скромен растеж, но това не спад", посочи Путин.

Путин каза на човек, който се обади от кабината на камиона си, че е съгласен с него, че цените на бензина се увеличават прекалено бързо. "Това е неприемливо", каза Путин.

Руската централна банка прогнозира икономически растеж на между 1,5 и 2 на сто тази година, отбеляза Ройтерс.

При отговорите на въпроси на пряката телефонна линия миналата година президентът, който сега е на 65 години, обеща да изкорени спиралата на бедността, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

За Владимир Путин това е първата "пряка линия" от новия му шестгодишен мандат на висшия пост и 16-ата от 2001 г. насам. До момента той е участвал в предаването 11 пъти като президент и 4 пъти като премиер, предаде ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase