Президентът Румен Радев ще бъде от днес на двудневно работно посещение в Руската федерация.
В рамките на визитата си българският държавен глава ще има среща със своя руски колега Владимир Путин.

Радев ще подари на Путин президентски кортик. Кортикът е специална изработка. На него е изобразен гербът на България, а на острието е инкрустиран девизът “ С нами Бог”, съобщава "Труд."

В края на миналата година по време на традиционната си пресконференция, която бе гледана от 8 млн. души, Путин отговори с виц на въпроса за разходите за отбрана и опасява ли се от нова надпревара във въоръжаването. “Баща, който е офицер, пита сина си къде му е кортикът? Отрочето отговаря, че го е разменил за часовник. Бащата помолил да му го покаже. Като видял часовника, замълчал и след секунди промълвил, че е много хубав. И попитал: “Ако утре у дома влезнат бандити и убият мен, майка ти, братята ти, изнасилят сестра, ти как ще ги посрещнеш: с добър вечер, сега е московко време 12,30 ч., така ли?”, разказа Путин.

Срещата между двамата президенти е на 22 май в Сочи, а по-късно те ще направят и съвместни изявления за представителите на медиите.

На руския премиер Дмитрий Медведев Радев пък ще подари картина, изобразяваща храм-паметника в град Шипка.Сред темите по време на срещите на държавния глава се очаква да бъдат перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Русия в сферите на икономиката, енергетиката, образованието и културата, както и актуални въпроси на международната сигурност.

По време на посещението си в Русия българският президент ще бъде придружаван от съпругата си.

По-късно през деня в Болшой театър президентът ще присъства на оперната постановка "Зигфрид" от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет. В сградата на българското посолство в руската столица Румен Радев ще разговаря с видни български и руски културни дейци и общественици.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase