Снимка: Reuters

Руският опозиционен лидер Алексей Навални и стотици противници на Кремъл бяха задържани днес в Русия по време на улични протести срещу Владимир Путин преди встъпването му в понеделник в четвърти президентски мандат, предаде Ройтерс.

Навални се появи на Пушкинския площад, където събралите се хора скандираха "Русия без Путин!" "Долу царя!", но почти веднага бе задържан и откаран в полицейски участък.

По негов призив в над 90 населени места в страната днес излязоха хора по улиците за демонстрации под общ наслов "Той не е нашият цар". След своята категорична изборна победа през март Путин придоби правото да управлява Русия до 2024 г., с което би станал най-продължителният управник в нейната история след 30-годишния режим на Йосиф Сталин.

Поместен в интернет видеоклип показва как петима полицаи, хванали Навални за крайниците, го носят към микробус. Репортери на Ройтерс видяха как полицаи, екипирани като за борба с безредици, систематично задържат демонстранти, някои с прилагане на груба сила, и ги вкарват в автобуси. АФП съобщи, че силите на реда са използвали сълзотворен газ.

Организацията "ОВД Инфо", която следи за политическите преследвания, съобщи, че е получила полицейски данни за 350 задържани по време на днешните протести из Русия. Демонстрации имаше в Далечния изток и Сибир. В уралския град Екатеринбург група от над хиляда души скандираше "Долу царя!". Властите в Санкт Петербург попречиха на протестиращите да стигнат до парка "Марсово поле", където обикновено се провеждат антиправителствени прояви.

В повечето случаи руските власти смятат тези протести за незаконни с аргумента, че тяхното време и място на провеждане не е било предварително съгласувано с тях.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase