14 от 28-те членки на Европейския съюз ще изгонят руски дипломати заради отравянето на двойния руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му край Лондон в началото на месеца.

Шефът на Европейския съвет Доналд Туск съобщи новината от Варна, където се намира за срещата ЕС-Турция.
В петък ЕС реши да проведе "координирани действия" срещу Кремъл, който определиха като автор на нападението "с висока вероятност".

Германия и Франция ще изгонят по 4-ма дипломати, същото ще направи и Полша. Литва и Чехия гонят по трима, Дания и Холандия по 2-ма. Румъния, Италия, Хърватия, Унгария, Финландия и Латвия по един. Заедно с 23-мата експулсирани миналата седмица от Великобритания – прогонените руски дипломати стават 51.

Още по темата

България не е сред страните, които се включват в акцията. Това беше намекнато от премиера Бойко Борисов в Брюксел. Той каза, че няма достатъчно доказателства за участието на Русия, както и че трябва да се консултира с коалиционните си партньори от Патриотичния съюз преди да реши дали София ще участва в европейската акция.

Туск каза, че през следващите дни може да се очаква още европейски държави да обявят санкции срещу Русия заради атаката с химическо бойно отровно вещество в Солсбъри.

Трите Прибалтийски републики са извикали във външните си министерства руските посланици и са направили демарш пред тях по повод атаката.

Анонсът на Туск идва малко, след като Съединените щати дадоха срок на 60 руски дипломатически служители да напуснат страната. Според информациите става дума за 48 души от консулството в Сиатъл, които са известни като резиденти на руското разузнаване и за 12 души от мисията към ООН в Ню Йорк.

В събота ЕС привика за консултации своя посланик от Москва Маркус Едерер. Той разговаря с първия евродипломат Федерика Могерини. Днес Европейската комисия съобщи, че Едерер остава в Брюксел за допълнителни консултации, като отказа да посочи срок, в който той може да се върне в Русия.

Прибирането на посланици "за консултации" е обичайна мярка в дипломацията, показваща обтягане на отношенията, когато двете страни не желаят да формализират този факт, понижавайки нивото на мисията.

Европейските лидери признаха британската версия за атаката за вероятна и безалтернативна на срещата си в Брюксел в края на миналата седмица. Те я определиха като недопустима и първо използване на химическо оръжие в Европа след края на Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase