Бандата със Слаш на сцената. Снимка: Getty Images

Red Hot Chili Peppers вече са част от Залата на славата на рока.

27-та годишна церемония ще бъде излъчена на 5 май по HBO и със сигурност дълго ще се помни благодарение на рок торнадото от Калифорния.

7000 фенове видяха уникално изпълнение на бандата заедно със Слаш, Рони Ууд (Ролинг Стоунс), Били Джо Армстронг (Грийн Дей) и бившите барабанисти на лютите чушки – Джак Айрънс и Клиф Мартинес.

Red Hot Chili Peppers бяха въведени в Залата  на славата от комика Крис Рок. Той е избран, като близък приятел на групата, снимал се е в няколко от техните видеоклипове и дори е режисирал един. Антъни Кийдис и Флий дори го смятат за талисман на бандата.

На церемонията бяха бившите барабанисти Джак Айрънс и Клиф Мартинес, както и Джеймс Словак, братът на един от основателите Хилел Словак.

Флий сподели: „Хората често ме питат, как успяхме да останем заедно, все пак сме група от почти 30 години. Има безброй причини, не мога да кажа, че егото и парите не са част от тях. Но много повече от това е, че ние обичаме музиката. След всички тези години, желанието да правим музика и страстта да свирим не намаляха, само се задълбочиха с времето.”

В речта си Антъни Кийдис говори за приятелството, което е в основата на бандата: „Бях на 15, когато срещнах Флий, мога да кажа, че той промени живота ми и то за по-добро. Година по-късно срещнах Хилел Словак, нашия обичан приятел, който още ни липсва. В ранните години на Red Hot се борех с моите собствени демони, имах проблеми с наркотиците. Ако не беше приятелството, подкрепата и търпението на моята банда, нямаше да съм тук с вас сега. И ето ни сега 30 години по-късно ние пак сме заедно".

„Чувствам се благословен и благодарен - каза Чад Смит – няма по-велико нещо от това да правиш това, което обичаш. В началото на кариерата ми, ако някой беше дошъл при мен и ми беше казал, че ще се преместя в Калифорния, ще се присъединя към Red Hot Chili Peppers, ще продам милиони албуми, ще пътувам по целия свят и след 25 години ще бъда в Залата на славата на рокендрола...бих му казал: „Човече, ти си абсолютно луд. Искам да кажа на всички фенове, които са с нас от началото – Red Hot Chili Peppers тепърва започват. Очаквайте още много от нас.”

Българската публика със сигурност очаква много на първата си среща на живо с американската банда. Red Hot Chili Peppers ще забият на 1 септември на стадион "Георги Аспарухов", като се очакват 40 000 души.

Цените на билетите са от 70 до 150 лева и могат да бъдат закупени от Билетен център НДК, касата на зала Арена Армеец и в партньорската мрежа на Ticketpro. 

А ето и кадри от церемонията в Кливлънд.

 


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase