Снимка: БГНЕС/EPA

Мащабна операция на германската полиция сред крайнодесни групи и заговорници доведе в началото на месеца до разбиване на клетка, планирала атентати по-специално срещу Бундестага, долната камара на парламента, съобщи германската прокуратура.

В Германия бяха арестувани 25 членове на движението "Граждани на райха" (Reichsbuerger). Един арест бе извършен в Австрия и още един – в Италия, съобщи Франс прес. Задържаните са заподозрени в "конкретна подготовка за насилствено нахлуване на малка въоръжена група в германския Бундестаг", информира прокуратурата.

"Подозираме, че е било предвидено въоръжено нападение срещу конституционните органи", коментира в Туитър министърът на правосъдието Марко Бушман, като спомена за "обширна антитерористична операция". Близо 3000 служители на реда извършиха над 130 обиска в Германия.

Въпреки че името "Граждани на райха" предполага връзка с епохата на нацизма, всъщност то е препратка към първата съвременна общогерманска държава, сформирана, когато кралят на Прусия Вилхелм Първи и неговият канцлер Ото фон Бисмарк обединяват множество по-малки страни в единна империя или "Райх" през 1871 година, отбелязва Асошиейтед прес. "Гражданите на Райха" смятат, че разделението на Германия от съюзническите сили след Втората световна война и последвалото сформиране на демократични държави са били противозаконни, и твърдят, че оригиналният "Райх" все още съществува.

Още по темата
Йоханес Кис от Института за изследване на демокрацията "Елзе Френкел-Брънсуик" в Лайпциг каза, че възходът на движението "Граждани на Райха" отразява промените, които са настъпили през последните години в крайнодясната част от политическия спектър. Там, където откритото противопоставяне на съществуващия ред преди е било крайна позиция, сега гневът срещу ограниченията, наложени по време на пандемията от коронавируса, се е оказал плодородна почва за антиправителствени настроения, добави той.

Федералната прокуратура каза, че някои от арестуваните са имали конкретни планове да проникнат в германския парламент с оръжия. Подобна атака би била улеснена от факта, че един от обвинените конспиратори – Биргит Малсак-Винкеман – е бивша депутатка от партията "Алтернатива за Германия" и познава отлично сградата на Бундестага. Прокуратурата заяви, че групата е възнамерявала да направи Малсак-Винкеман министърка на правосъдието след преврата, а новото правителство е щяло да се ръководи от принц Хайнрих Тринайсети. Седемдесет и една годишният представител на рода Ройс, който продължава да използва титлата "принц", въпреки че Германия отмени официалната роля на монархията преди повече от един век, е бил идентифициран като един от водачите на заговора, казаха представители на властите.

Някои хора в Германия поставиха под въпрос дали заподозрените екстремисти всъщност биха могли да извършат каквато и да било сериозна атака. Фактът, че много германци изпитват подобни опасения, говори повече за крехкото състояние на националната психика в момента, отколкото за стабилността на демократичните институции в страната, коментира списание "Политико".

Германия е много чувствителна към десния екстремизъм заради нацисткото си минало и неколкократните актове на насилие, извършени от неонацисти през последните години, включително убийството на политик на местно ниво и смъртоносна атака срещу синагога през 2019 година.

Макар да няма съмнение, че група като тази, за която се твърди, че принц Хайнрих е организирал, може да доведе до убийства на хора, все пак е малко вероятно, че тя би могла да застраши стабилността на най-многолюдната страна в ЕС. Самата федерална структура на Германия, наложена на страната след Втората световна война, за да се предотврати централизирането на властта (всяка от 16-те провинции на Германия например има собствена полиция), би затруднила дори добре организирана конспирация да свали правителството.

Разнородната група на Ройс включва бивш депутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" и пенсиониран командир на германските специални сили (който напуснал армията през 1996 г. и никога не е виждал битка), както и оперен певец (тенор), общ работник и майстор готвач. В един момент групата обмисляла дали да се задейства в деня на смъртта на кралица Елизабет Втора, но се оказало, че участниците не били подготвени. Не е ясно и как тази група би успяла да превземе централните институции на страна с над 80 милиона души население.

Все пак германски експерти по тероризма предупреждават, че комбинацията от пандемията от ковид, войната в Украйна и енергийната криза в Европа е поставила страната на ръба. "Ще станем свидетели на повече подобни събития", заяви пред германско радио Петер Нойман, професор в Кралския колеж в Лондон. "След протестите срещу политиките за борба с пандемията от коронавируса се появи едно добре свързано блато и сега тази сцена се радикализира", добави той.

Кис, експертът по крайнодесните идеологии и движения, каза, че задържаните този месец вероятно не са единствените екстремисти в движението "Граждани на Райха", което, по оценка на германски служители в сферата на сигурността, има повече от 20 000 привърженици.

"Има и други подобни групи. Те са на същия етап на радикализация. (Тези групи) може и да не са толкова опасни, тъй като нямат достъп до оръжия и т.н. Ние обаче ще станем свидетели на появата на още подобни групи и, надявам се, също така на тяхното изправяне пред съда", добави Кис./Владимир Арангелов, БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase