Снимка: архив, БГНЕС

Указът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, публикуван вчера в  „Държавен вестник“, според който българските граждани ще могат да влизат в Турция само с лични карти при туристически посещения до 90 дни в рамките на всеки 180 дни, стана новината на деня.

Още по темата
Още преди години, когато започна преговори с ЕС за кандидатурата си, Турция премахна едностранно визите за българските граждани.

Сега Турция направи още една крачка в посока на улесненията на българските граждани за пътуванията, като им се разрешава да влизат и да пребивават в страната с лична карта,  така както пътуват в Европа.

България е първата европейска държава, за чиито граждани Турция  улеснява по този начин пътуванията в страната, предаде БТА.

Пак за улеснение на българските граждани Турция преди това разреши ковид-тестовете да се правят на турска територия, за да спести двойното тестване.

Безспорно за указа на Ердоган има значение фактът, че "България е много ценен наш съсед и съюзник и има много важни въпроси, по които да работим активно”, както заяви посланикът на Република Турция г-жа Айлин Секизкьок пред вестник "24 часа".

От друга страна обаче през последните една-две години Турция се превърна в притегателно място за българските граждани,  голям брой от които, особено през уикендите, идват на пазар.

Преди време турските граждани масово пътуваха до България, било на почивка, било на пазар. Хранителни стоки  - кашкавал, сирене, месо и не на последно място алкохол се изкупуваха заради ниските цени. Тогава покупателната стойност на турската лира спрямо българския лев бе важно предимство.

Сега обаче потокът от туристи смени посоката си и започна да тече от България към Турция.

Девалвацията на турската лира с около 80 на сто /към днешна дата един лев се обменя за 9,7 турски лири/ и поскъпването на стоките в България обърнаха посоката на туристите. През април  тази година бе постигнат рекорд в  Одрин, когато само за един ден над 10 хиляди български граждани бяха дошли в града, т.е. една десета от около 100-хилядното му население.

Няма да е точно обаче, ако свеждаме посещенията на българските граждани в Турция само до пазаруването.

Реставрираната българска църква "Свети Стефан" се превърна в един от най-посещаваните туристически обекти наред с другите символи на Истанбул. На големи празници като Великден и Рождество Христово хиляди българи от всички краища на страната се стичат в Истанбул.

Морските курорти, сред които на първо място Кушадасъ на Егейско море, е любим курорт за хиляди българи, поради което го наричат турския Слънчев бряг.

Само през месец май  тази година 57 874 български туристи са посетили Турция. По този показател България е на пето място сред страните, чиито граждани са посетили Турция.   

Указът на президента съвпада и с разгара на туристическия сезон, така че българските граждани ще имат по-добра възможност да почиват в турските курорти, както и да пътешестват до по-далечни дестинации като турското Черноморие или в Източен Анадол.

Турция премахна едностранно визите за някои арабски туристи и от миналия месец насам турското Черноморие, където е по-хладно, е пълно с арабски туристи.

Но медалът има и друга страна. Визите на българската страна за посещенията на турските граждани в България са проблем.

Турция премахна визовите изисквания за притежателите на дипломатически и служебни паспорти турски граждани.  Според отговорни турски представители обаче това е недостатъчно.

Граждански организации в Турция неведнъж са настоявали за премахване на визите на реципрочна основа или за улесняване при  издаването им.

"Турските граждани обичат България, искат да я посещават по-често, през уикендите, да идват на почивка със семействата си, по всяко време на годината, но визите са сериозен проблем, който има и икономическа страна, особено за семейства с деца", заяви за БТА Сабри Мутлу, председател Конфедерацията  на румелийските балкански турци.

Преди време от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България излязоха с призив да се премахнат визите на турските туристи, за да бъдат привличани повече туристи в България.

Другият проблем, за чието разрешаване се настоява, е да се улеснят бюрократичните процедури, да се ускори процесът на издаване на визите и т.н.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase