Снимка: БГНЕС

В едни по-щастливи времена Тераном Сейди спасява деца от насилие, а благотворителната си дейност финансира с парите от строителна компания, която самата тя е създала. Но животът й се променя - сега тя се крие от талибаните, притеснявайки се за живота си.

"Опитват се да ни заплашват и да ни екзекутират тайно", споделя тя пред CNN. "Именно това направиха с много от моите приятелки."

Престъплението в очите на талибаните, което Сейди и приятелките й са извършили, е протест за равни права за жените, който се състоя преди две седмици. Тогава Тераном е пребита. А сега, когато заплахите към нея зачестяват, тя се надява, че ако смъртта дойде, поне ще е бърза.

"Не се страхувам от смъртта. Но ако те ме намерят, надявам се да ме убият бързо. Ако ме измъчват, това ще е поругаване на честта ми. Всеки иска да умре с достойнство", казва Сейди.

Преди талибаните да завземат властта, тя е популярно лице в Афганистан. Дори се кандидатира за депутат в парламента и може би щеше да бъде избрана, ако не беше високата корупция в страната. Тя се е надявала, че известноста й ще я спаси, но вече не знае какво да прави. "Не знам колко още мога да съм смела и колко още трябва да се боря. Но да се боря с кого? С кого да дискутирам? С кого да говоря? В задънена улица сме, без път за изход", на мнение е Сейди.

Из цялата страна много жени, подобно на Тараном, се крият от талибаните. Те споделят клипове на насилие в социалните мрежи, но автентичността им трудно се доказва, а талибаните отричат да насилват жени.

"Сега всичко е заложено на карта", казва Махбоуба Серай, активист по човешките права от Афганистан. "Изправени сме пред ситуация, в която сме мразени от групата хора, която управлява страната. Те дори не мога да ни погледнат."

Серай е една от най-известните личности в борбата за правата на жените в Афганистан. Преди 20 години, когато талибаните са изтласкани, тя се прибира в родината си от САЩ. Сега е категорична - този път няма да си тръгне. Ще остане у дома, за да се бори за правата на жените и да привлече вниманието на света. "Ще предизвикваме проблеми, няма да оставим гласовете ни да затихнат", казва тя. "Какво ще направят, ще убият всички ли?"

На Сейди разчитат много хора, най-вече децата, които е спасила. "Трябва да съм силна, а това е ужасно трудно. Опитвахме се да имаме един по-добър Афганистан, да имаме по-добър живот, да имаме по-добро бъдеще. Всъщност, аз и моите приятелки не предполагахме, че ще бъдем принудени да напуснем страната ни. Но те не ни оставиха нищо", казва тя.

Какво ще е бъдещето й зависи от призивите й за помощ към САЩ, Великобритания и Канада. Дори и да напусне Афганистан, Сейди се заклева, че ще продължи да се бори.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase