Снимка: БГНЕС

От Оксфорд и АстраЗенека планират да започнат клинични изпитания на ваксината си срещу COVID-19 върху деца над 6-годишна възраст. Сега Pfizer тества своята ваксина на деца между 12 - 15 години в университета "Дюк". Дози са получили вече 2000 малчугани, а сред тях е и Кейлъб Чънг.

"В началото на декември баща ми ми каза за изпитанията на ваксини и ми обясни, какво ще представлява и защо ще е добре да участваме в тях", разказва 12-годишният Кейлъб пред CNN. Неговият баща д-р Ричард Чънг е педиатър.

Момчето вече е получило двете дози от ваксината на Pfizer.

"Чувствам се напълно нормално. След като получих втората си доза почувствах няколко симптома за ден - два, като лека болка в ръката и главоболие. Но освен това, нямаше други странични ефекти", казва Кейлъб.

"Някои от моите колеги в университета "Дюк" бяха споменали, че ще участват в изследванията и разбрахме, че ще започнат и изследвания на възрастовата група от 12 до 15 години. Аз, като педиатър, от началото на пандемията призовавам децата да са на преден план в планирането и да получим ваксина за тях колкото се може по-рано. Като педиатър и като баща, бях много щастлив, когато разбрах, че започват тестовете. От година гледам Кейлъб как се справя в това тежко време. Наистина исках той да почувства, че може да направи нещо. Тази пандемия е много обезкуражаваща, особено за децата", разказва д-р Чънг.

Доктор Ричард Чънг и синът му обмислят, дали да се включат в тестовете близо ден, но ситуацията, в която светът се намира, мотивира Кейлъб да вземе участие в тестовете на Pfizer.

"Определо беше добра възможност да направя нещо през тази пандемия, тъй като постоянно съм затворен вкъщи, учейки онлайн. Да участвам в изпитанието на ваксината беше нещо невероятно, което можех да направя, за да се отървем по-бързо от тежестта на вируса", обяснява Кейлъб.

"Бях малко притеснен, защото не знаех как ще протече изпитанието. Чух, че ваксината е малко по-различна и че тестовете са по-различни от тези за другите ваксини в миналото. Но след като се запознах с цялата информация, всичко беше наред", казва момчето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase