Снимка: БГНЕС

Преди година Рю Хьон У - бившият дипломат на Северна Корея в Кувейт вярва, избяга от КНДР и заживя на Юг. Според него Ким Чен Ун няма да се откаже от ядрения си арсенал, но може да е готов да договори намаляване на оръжията за освобождаване от международните санкции, осакатяващи икономиката на Пхенян.

В първото си интервю след дезертирането си преди повече от година, Рю Хьон У заяви пред CNN, че "ядрената енергия на Северна Корея е пряко свързана със стабилността на режима" - и Ким вероятно вярва, че ядрените оръжия са ключови за оцеляването му .

Рю е на мнение, че предишните американски администрации са се забили в ъгъла, като са искали  пълна денуклеаризация в преговорите с тоталитарната държава. "САЩ не могат да отстъпят от денуклеаризацията, а Ким Чен Ун не може да денуклеаризира", добави той.

Бившият дипломат, който прие името Рю при преместването си на юг, е един от няколкото високопоставени севернокорейски служители, които дезертираха през последните години. Най-добрият дипломат на страната в Италия избяга в Южна Корея през 2019 г., а Тае Йонг Хо, бивш заместник-посланик в Обединеното кралство, дезертира през 2016 г. Оттогава  той е част от Националното събрание на Южна Корея.

Рю и семейството му успяват да избягат в Южна Корея през септември 2019 г., но действията им бяха оповестени едва миналата седмица. Решен да даде на дъщеря си по-добър живот, Рю каза, че той и съпругата му планирали бягството си за около месец, докато живеели в Кувейт. Дипломатът призна, че ако севернокорейските агенти ги бяха заловили, бързо щели да ги върнат обратно в Пхенян за строго наказание, тъй като дезертирането се смята за голямо смущение за режима на Ким и не се приема с лека ръка.

Последна за плана разбрала дъщеря им. Семейството се преструвало, че я води на училище. "Ще дойдеш с мама и татко, за да намерим свобода", Казва Рю на дъщеря си. "Тя беше шокирана, след което каза: "Добре". Това е всичко, което тя каза. "

Рю отива със семейството си в посолството на Южна Корея в Кувейт, за да поиска убежище. Няколко дни по-късно те вече пътували към Южна Корея.

Дезертирането от Северна Корея идва на огромна цена, като дезертьорите трябва незабавно да прекъснат връзките с цялото си семейство, останало в родната им страна. Това семейство често е наказвано за сметка на дезертиралите роднини, за да се даде урок на другите, помислили си да напуснат КНДР. Дипломатите, изпратени в чужбина, са принудени да оставят дете у дома в Северна Корея като заложник. То е гаранцията на държавата, че родителите му няма дефектират.

"Мисля, че Северна Корея, която има такива феодални колективни семейни наказания през 21 век, е ужасяваща", казва Рю.

Сега той се притеснява за тримата си братя и сестри и 83-годишната си майка, които все още живеят в Северна Корея. "Просто искам да ги видя отново", споделя Рю. "Всяка мисъл да бъдат наказани за това, което съм направил, просто боли."

Той се тревожи и за възрастните родители на жена си, живеещи в Пхенян.

Рю и съпругата му са от управляващия елит в Северна Корея. Неговият тъст е управлявал Office 39, клон на севернокорейското правителство. Номинално той отговаря за получаването на твърда валута за режима, обвързан с пари. Северна Корея отдавна е обвинявана, че използва посолствата си като банки за управляващото семейство Ким. Рю казва, че докато е бил обучен дипломат, занимаващ се с политика, на дипломатическите постове са били назначени и "работници от икономическата търговия". Те получават квота за сумата, която трябва да спечелят за държавата, добавя Рю.

Кувейт беше особено важен поток от приходи за Пхенян, тъй като държавата в Персийския залив използваше около 10 000 севернокорейски работници. Твърди се, че тези работници са били третирани като съвременни роби, а експертите казват, че почти всичките им приходи са били насочени обратно към правителството, плащайки за приоритетите на режима на Ким, като ядрената програма.

Рю казва, че само Китай и Русия носят по-големи доходи на режима от севернокорейските работници, отколкото страните от Персийския залив, като Кувейт, Катар и ОАЕ - поне до 2017 г., когато ООН наказва Пхенян за многократните му ракетни и ядрени опити, като забранява да се наемат севернокорейски работници.

"Поради резолюцията на ООН повечето работници в региона на Персийския залив напуснаха", каза той.

Рю е бил командирован и в Сирия, близък съюзник на Северна Корея, от 2010 до 2013 г. Докато той е натоварен с надзора на отношенията със сирийските политици, сънародниците му продаваха конвенционални оръжия на режима на Башар Асад, включително многократна пускова установка за артилерийски и зенитни оръжейни системи.

Рю обаче заяви, че кървавата гражданска война в страната е принудила Пхенян да изтегли персонала си от страната. Той не е чувал за нови сделки с оръжия със сирийците, откакто напуска страната.

Опитът на Рю в Близкия изток му даде поглед отблизо как САЩ се справят с ядрената програма на Иран по време на администрацията на бившия президент Барак Обама. Той вярва, че опитът ще бъде полезен за американския президент Джо Байдън. "Въз основа на опита му по разрешаването на иранския ядрен въпрос, не се съмнявам, че той ще може да се справи разумно с ядрения въпрос на Северна Корея", на мнение е дипломатът.

Рю казва, че вярва, че Северна Корея може да е готова да договори намаляване на ядрените си оръжия, но е малко вероятно изобщо да се откаже от тях. Той обаче вярва, че санкциите може да са били фактор за тласкането на Северна Корея до масата на преговорите през 2018 г., когато Ким и бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се срещнаха за историческата си среща на върха в Сингапур. Но много анализатори смятат, че Ким е седнал на масата за преговори, защото вече е разработил ядрено оръжие и успешно е тествал ракета с голям обсег, която може да достигне територията на САЩ.

"Настоящите санкции срещу Северна Корея са безпрецедентни и силни", казва Рю. "Мисля, че санкциите срещу Северна Корея трябва да продължат." Той заявява, че е важно света да не изоставя въпроса за правата на човека, които бяха до голяма степен заметени под килима по време на ядрени преговори с администрацията на Тръмп.

Пхенян твърди, че е социалистически рай и отрича твърденията за груби нарушения на правата на човека. Северна Корея обаче не позволява свобода на словото или събранията, а гражданите не могат да я напуснат. Режимът на Ким е обвинен в управлението на система от гулаги и политически затворнически лагери, в които се помещават над 120 000 мъже, жени и деца.

"Правата на човека са въпрос на морал, а в севернокорейския режим въпросът за правата на човека е чувствителен и сериозен", казва Рю.

Поглеждайки назад през последните 16 месеца, Рю казва, че съжалява единствено за това, което може да се случи с останалите членове на семейството му в Пхенян. Той и съпругата му вярват, че са постъпили правилно за бъдещето на дъщеря си. Когато пристигнали в Южна Корея, той я попитал какво най-много харесва в новия си дом, а тя отговорила: "Харесва ми фактът, че мога да използвам интернет колкото искам."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase